Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

PLDM propune reintroducerea cotei de validare a alegerilor parlamentare

6 noi. 2018,, 17:39   Politică
3278 6

Deputații fracțiunii PLDM propun readucerea în Codul Electoral a prevederii potrivit căreia scrutinul este considerat validat pe circumscripție, dacă participă cel puțin 1/3 din numărul total de alegători. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului este menționat faptul că lipsa unei reglementări privind cota de participate de cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorate la alegerile parlamentare împiedică îndeplinirea unei condiții esențiale. Deputații susțin că organul suprem legislativ riscă să nu fie reprezentativ și să nu poată exprima în mod real și efectiv voința cetățenilor, care constitute premisa unei manifestări autentice democratice a suveranități prin intermediul poporului.

Deputații amintesc de faptul că prevederile privind participarea unui număr minim de alegatori, ca alegerile sa fie valabile, au fost menținute în cazul alegerilor locale, al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și în cazul referendumurilor. Deputații liberal-democrați constată faptul că principiul majorității în situația creată conturează o absență absurda, mai ales că va fi organizat un singur tur de scrutin. „Putem asista la o inepție în care un candidat devine deputat În Parlament, fiind ales poate chiar cu un singur vot”, susțin deputații PLDM.

„În situația în care pentru președintele Republica Moldova este stabilită o cotă de participate de minimum 1/3 din numărul de alegatori pentru validitatea alegerilor, iar pentru organul legislativ suprem nu există prevederi similare, apare pregnant, sub aspect reprezentativ, problema redefinirii formei de guvernămînt în Republica Moldova”, se spune în proiect.

Deputații PLDM Maria Ciobanu, Iurie Țap, Tudor Deliu și Vadim Pistrinciuc, autorii inițiativei legislative, solicită aprobarea proiectului în actuala sesiune a legislativului, astfel ca prevederea să fie aplicată la alegerile din februarie 2019.


Alegerile parlamentare vor avea loc sub sistemul de vot mixt, pe 24 februarie 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?