Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Iurie Ciocan, despre inițiativa votului prin corespondență: "Este un proiect de lege scris în grabă. Riscurile de manipulare cresc înzecit"

4 mar. 12:31   Societate
49125 0

Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a comentat pentru Noi.md inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) privind pilotarea votului prin corespondență.

"Este un proiect de lege scris în grabă, aparte de Codul Electoral. Deci, se sparge unicitatea legislației electorale.

Se impune aplicarea unui sistem informațional destul de sofisticat de autentificare la distanță a alegătorilor, ceea ce este un element crucial pentru votarea electronică. Dar se impune votarea prin poștă și pare a fi combinație nepotrivită între tehnologii informaționale avansate și un curier poștal care aduce plicuri la domiciliu.

Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral.

Riscurile de manipulare cresc înzecit, pornit de la faptul ca acest proiect se răsfrînge asupra unui număr limitat de alegători intr-o anumită zona geografica cu anumite preferințe electorale.


Plus la toate "proiect-pilot", în primul rînd, înseamnă testare fără consecințe juridice. În cazul nostru, voturile vor fi intabulate cu putere de voință riverană. Personal, văd riscuri mai multe și grave decît presupusele avantaje", a precizat Iurie Ciocan.

Amintim că recent un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege privind pilotarea votului prin corespondență. "Este un proiect care vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii noștri din diasporă, în special, în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari", au menționat deputații.

Președinta Maia Sandu a menționat și ea că nu vede o problemă în schimbarea Codului Electoral în acest sens, chiar dacă suntem în an electoral. După mai multe critici privind această inițiativă, șeful cabinetului președintei, Adrian Băluțel, a spus că proiectul eprezintă o promisiune făcută moldovenilor plecați peste hotare.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va asigura transparența la fiecare etapă legislativă pînă la implementarea proiectului. Prima rundă de negocieri pe marginea acestuia va avea loc în data de 7 martie, fiind așteptate toate instituțiile interesate.

34
4
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?