X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Platforma DA va depune un denunț la Procuratură. Sînt vizați doi judecători

1 dec. 2021,, 12:56   Politică
2977 1

Membrii platformei DA Dinu Plingau și Alexandr Slusari au anunțat în cadrul unei conferințe de presă că vor depune un denunț la Procuratura Generală pentru a solicita anchetarea magistraților Dorel Musteața și Nina Cernat.

Aceștia afirmă că sînt intimidați alături de mai mulți colegi de partid, după ce au criticat numirea de către Parlamentul Republicii Moldova a lui Dorel Musteața la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, transmite Noi.md cu referire la protv.md.

„Platforma DA a criticat numirea de către Parlamentul Republicii Moldova a lui Dorel Musteața la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, semnalînd bănuieli de lipsa de integritate. La 23 noiembrie a fost publicată notă SIS semnată de directorul instituției Alexandr Esaulenco, în care sînt vizați doi magistrați din organul de autoadministrare judecătorească - Dorel Musteața și Nina Cernat. Nota SIS, adresată Procuraturii Generale, autenticitatea căreia a fost confirmată, atrage atenția la caracterul disproporțional a proprietății magistraților vizați și veniturile obținute. În rezultatul acestor informații apărute în spațiul public, Platforma DA, prin intermediul membrilor săi a cerut explicații de la autoritățile responsabile, fapt ce au dus la acțiuni de intimidare a unor membri de partid ce au vorbit în spațiul public despre aceste probleme. Dorel Musteața, numirea căruia a fost criticată de Platforma DA, a expediat pe numele lui Alexandr Slusari o cerere prin care îl avertizează de răspundere penală. Totodată, aceștia au ieșit cu atacuri în privința familiei președintelui interimar al platformei DA, Dinu Plingau. În paralel, Motpan Chiril și Dinu Plingau au fost atacați cu amenințări cu judecată din partea șefului IGP, Iurie Podarilov”, a declarat astăzi Dinu Plîngău, președintele interimar al Platformei DA.

Plingau a mai declarat că săptămîna trecută Procuratura Anticorupție a anunțat pornirea urmării penale pe acest fapt, însă pînă în prezent nu s-a văzut nicio măsură de investigare.

„Procurorul General Interimar nu a venit cu solicitări necesare către CSM”, a mai adăugat acesta.


Platforma DA a cerut Parlamentului să abroge hotărîrea prin care Dorel Musteața a fost numit judecător la CSJ. Se întîmplă după ce Alexandr Slusari a intrat în posesia unei note informative emise de SIS anul trecut, în care scrie că averea lui Musteața nu ar corespunde cu veniturile declarate.

Deputata PAS, Olesea Stamate, a cerut explicații de la instituție, sugerînd că Parlamentul ar fi primit alte informații. Serviciul de Informații și Securitate afirmă că a efectuat un control repetat și nu a stabilit încălcări, iar Musteața neagă toate acuzațiile. Potrivit notei informative emise de SIS, această ar figura în protejarea firmelor offshore utilizate de Veaceslav Platon în tranzacțiile de spălare de bani în dosarul Laundromat. Cernat nu a fost de găsit pentru un comentariu.

Dorel Musteața a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justietie la începutul acestei luni cu votul deputaților PAS. Această numire a stîrnit mai multe critici din partea societatatii civile, iar in replică cei de la guvernare au spus că atunci cînd va avea loc evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, această va începe de la CSJ.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?