X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pascaru: Războiul din Nagorno-Karabah este ecoul inclusiv al revoluției colorate din Armenia

9 oct. 2020,, 11:46   Politică
4317 6

Conflictul din Nagorno-Karabah trebuie gestionat foarte atent, iar modul în care va evolua situația în următoarele săptămîni este crucial pentru finalitatea acestui război, spune deputatul PSRM Nicolae Pascaru.

Parlamentarul spune că unii decidenți politici ai Armeniei au făcut o greșeală atunci cînd au venit cu mesaje antiruse, în perioada în care s-au aflat la guvernare.

„Acest conflict trebuie gestionat foarte atent. Războiul din Nagorno-Karabah este ecoul inclusiv a revoluției colorate de acum cîțiva ani, cînd Sargsyan a plecat de la putere. Acea politică a slăbit țara, a distrus elitele, a generat greșelile polticienilor din trecut. Eu am spus și atunci că Armenia va plăti prețul revoluției. Mulți dintre armeni au făcut o greșeală că au venit cu mesaje antiruse. Atunci ei au închis școlile ruse, au interzis predarea în limba rusă, sursele mass-media ruse, a pornit acest val naționalist. Este important ca și R.Moldova să nu facă această greșeală. Dar acum, în acest război cumplit în care au murit mulți oameni, acum au înțeles că au nimerit într-o situație capcană și încearcă să ceară ajutor de la Rusia pentru a opri conflictul. Actualul premier este într-o situație foarte dificilă, întrucît trebuie să gestioneze situația. Potrivit unor surse, Amabasada SUA în Armenia ar avea peste 2000 de reprezentanți, dar asta nu a putut să oprească războiul între ei, înseamnă că diplomația occidentală e ineficientă”, a explicat Pascaru.

În opinia lui, dacă nu se va reuși calmarea spiritelor în viitorul apropiat, situația poate scăpa de sub control, în condițiile în care deja s-au înregistrat sute de morți și răniți.

Pascaru a făcut o paralelă între abordarea Armeniei și cea a R.Moldova față de Federația Rusă în perioada guvernării AIE, precizînd că politicile extreme în raport cu partenerii strategici nu duc la nimic bun.


„Sînt puține țări în lume care pot să se implice ca măcar să înghețe conflictul. Dacă nu se va reuși în decurs de o săptămînă, poate fi prea tîrziu, sînt deja sute de victime din ambele părți. Sînt niște lupte groaznice. Greșeala făcută de armeni la timpul lor a fost greșeala făcută de alianța noastră pe timpul cînd Ghimpu era la putere, cînd se încerca blocarea tuturor relațiilor cu Rusia. Noi avem nevoie de o politică echilibrată, de un stat suveran și neutru, fără abordări extreme”, a adăugat el.

„E păcat de acest conflict, pentru noi, în R. Moldova, azerii și armenii sînt două popoare prietenoase, avem două diaspore puternice: armeană și azeră cu care conlucrăm și sîntem în relații foarte bune. Deja sînt a doua generație de armeni și azeri care vorbesc foarte bine limba moldovenească: se simt moldoveni, se simt ca la ei acasă, s-au format familii mixte, iar Moldova este patria lor”.

Deputatul s-a referit și la conflictul transnistrean. "E important să nu facem greșeala lor, noi avînd problema transnistreană, să găsim un echilibru. Ceea ce face Igor Dodon în ultimii ani este asigurarea neutralității, a unei balanțe geopolitce. Mesajul președintelui că anul viitor va fi anul de soluționare a conflictului transnistrean este un mesaj foarte bun, în caz contrar, doamne ferește dacă la Președinție vine un politician iresponsabil, poate să se întîmple ca în Karabah", a conchis Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?