X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Parlamentul a desemnat trei membri în comisia care va evalua integritatea candidaților la CSM și CSP

4 apr. 2022,, 11:10   Politică
2067 0

Parlamentul și-a desemnat trei membri în Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Doi au fost înaintați de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar unul de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Este vorba despre Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron.

Nadejda Hriptievschi este fondatoare a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), iar din noiembrie 2010 pînă în prezent, activează în calitate de directoarea de programe. Din iunie 2021 este membră a comitetului consultativ independent anticorupție, instituit de președinta țării.

Ea a mai deținut funcțiile de membră co-raportoare a Comitetului de Experți privind Combaterea Discursului de Ură în Consiliul Europei, membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și a Intoleranței. De asemenea, ea activat în calitate de lectoră la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept și consultantă în domeniul juridic.


Tatiana Răducanu este președintă a CRJM. Ea a fost judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, Curtea de Apel a Republicii Moldova, Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău. În perioada 2013 - 2016 a fost membră a Consiliului Superior al Magistraturii, membră a Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni și a participat la Programul de Cooperare pentru Statele Parteneriatului Estic. În 2010 a fost judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vitalie Miron a deținut funcția de consilier al Primarului de Chișinău, din 2019 pînă la 25 martie curent. A fost consilier al unui deputat în Parlament, specialist privind atragerea investițiilor în Primăria comunei Tohatin și jurist în cadrul „Termocom”.

Menționăm că Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor este formată din șase membri, desemnați după cum urmează: trei membri trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova și sînt numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși; alți trei membri sînt numiți la propunerea partenerilor de dezvoltare, aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși. Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP a fost votat de Parlament la data de 17 februarie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?