Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ostaf: În iulie ANI va avea capacități să gestioneze declarațiile funcționarilor

5 mai. 2018,, 17:15   Politică
4312 2

În luna iulie, Agenția Națională de Integritate, cel mai probabil, va avea suficiente capacități pentru a gestiona declarațiile pe venit ale funcționarilor publici.

Declarația a fost făcută de directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, menționînd că aceasta este una dintre condițiile Uniunii Europene pentru acordarea asistenței macroficianciare Republicii Moldova, transmite IPN.

Sergiu Ostaf, a menționat că această solicitare este principială pentru Uniunea Europeană pentru că ea conferă un instrument de prevenire a corupției. „Angajarea inspectorilor de integritate este acel element important care va bifa realizarea acestei obligațiuni față de Uniunea Europeană. Aceasta se va întîmpla, probabil, în următoarele săptămîni pentru că acest concurs este deja anunțat, fișele de post sînt anunțate, s-a discutat și regulamentul de angajare și comisiile de angajare tot au fost create. Este nevoie de timp”, spune Sergiu Ostaf.

Expertul în economie Veaceslav Ioniță este de părere că perfecționarea sistemului de verificare și certificare a produselor moldovenești menite exportului, cerut de Uniunea Europeană, va îmbunătăți relațiile economice și cu Federația Rusă. „Noi ajunsesem în situații în care documentele noastre nu reprezentau nimic, erau o foaie goală, cînd merele din Moldova erau crescute în Polonia, trebuie să recunoaștem acest lucru”, spune Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, acest lucru a creat riscuri pentru Moldova atît pe piața europeană, cît și pe cea rusească. Expertul susține că UE vrea să ajute Republica Moldova în ceea ce ține de consolidarea instituțiilor care eliberează certificate de calitate, de origine pentru produsele moldovenești, pentru ca acest lucru să facă Moldova competitivă atît pe piața europeană, cît și pe piața rusească.

Republica Moldova urmează să mai îndeplinească două condiții pentru ca să poată beneficia de prima tranșă din asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană. Prima ține de funcționalitatea deplină a Autorității Naționale de Integritate, iar alta ține de adoptarea unui buget suplimentar pentru ca instituțiile anticorupție să poată funcționa. Declarația a fost făcută de către comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, după ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, care s-a întrunit joi, 3 mai, la Bruxelles, transmite IPN. Potrivit oficialului european, prima tranșa ar putea sosi în Moldova în luna iulie sau în toamnă, notează IPN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?