Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Pericolul revenirii lui Plahotniuc este cît se poate de real

5 aug. 2019,, 13:40   Politică
8037 4

Pericolul revenirii lui Plahotniuc există cu adevărat, iar acum timpul lucrează pentru el.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu oferit ediţiei ruseşti „Ziarului parlamentar” de către politologul moldovean, fostul parlamentar Zurab Todua, relatează Noi.md.

El a menționat că în ultimele două luni de la venirea noii coaliții la putere, nu s-au îndreptăţit primele așteptări pe care le-a avut societatea moldovenească în prima jumătate a acestui an.

„Într-adevăr, nimeni nu se aștepta la o minune din partea acestei coaliții. În primul rînd, se aşteptau la satisfacția, la satisfacerea mai multor nemulțumiri și scăparea de problemele acumulate ca urmare a activității Partidului Democrat din Moldova aflat la guvernare. Timp de mai mulți ani, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, a lucrat cu adevărat la crearea în Moldova a unui regim asemenea celui din Turkmenistan – un sistem autoritar închis şi absolut iremediabil. În drum spre acest obiectiv al lor ei au jignit foarte mulți oameni, atît oameni de afaceri mari, politicieni, cît și oameni obișnuiți, simpli, care își căutau de treaba lor în țară. Numărul celor jigniţi în Moldova este unul uriaş, altfel nu ar fi existat acea euforie, acea sărbătoare care a avut loc după evadarea lui Plahotniuc în străinătate. Dar au trecut două luni. Erau aşteptate reţineri, arestări ale persoanelor care au încălcat sistematic legea la postul lor. Vorbim despre procurori, judecători, miniștri care au furat, care au transformat Constituția de fapt într-o bucată de hîrtie, care, profitînd de situație, își permiteau diverse abuzuri. Au trecut două luni – nimic din cele enumerate nu s-a produs”, a spus Zurab Todua.

Potrivit acestuia, maximum una sau două persoane s-au ales cu arest la domiciliu. Principalii figuranţi au plecat – însuşi Plahotniuc și supuşii săi, cu o reputație odioasă.



„Și toți cei care au plecat și toți cei care au rămas, au cazuri penale potențial grave. Totuşi, autorităţile demonstrează un fel de moliciune neobișnuită, un spirit pacific de neînțeles. Timp de două luni ei bat apa-n piuă, promit să le rezolve pe toate și să pună lucrurile în ordine, dar nu fac nimic. Acest lucru provoacă o derută la oameni. Mă mir că două luni au trecut în gol. I-au lăsat să fugă pe principalii inculpați de uzurparea puterii. Nici un dosar penal nu a fost pornit. Nu se vorbește de procese. Pornind de aici, putem concluziona că încă vreo două luni de aşa inerţie și Plahotniuc îşi poate pregăti covorul roșu pînă la aeroportul Chișinău pentru revenirea sa solemnă”, a spus politologul, fostul deputat al Parlamentului moldovean.

El a subliniat că încrederea oamenilor nu este nelimitată.

„Este dificil să relansezi economia – toată lumea înțelege acest lucru. Dar de ce este imposibil să începi demascarea funcționarilor corupţi, să dai publicităţii schemele de corupție, asta nu este clar. Încă două-trei luni de aşa „vegetarianism” și coaliția are şansa să-şi piardă autoritatea și credibilitatea. Nu vreau să cred că autoritățile nu știu sau le este frică să o facă. Cel mai rău, dacă nu vor, a spus Zurab Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?