Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Formatul de negocieri "5+2" nu este perfect, dar are avantaje importante

1 aug. 2018,, 18:10   Politică
2743 1

Formatul de negocieri privind reglementarea transnistreană "5+2" nu este ideal. Cu toate acestea, nu există deficiențe serioase în organizarea lui, dar, dimpotrivă, are avantaje importante.

Această opinie a fost exprimată de către istoricul și politologul Zurab Todua, citat de Noi.md.

El a menționat că, în primul rînd, negocierile se desfășoară în acest format, care, potrivit rezultatelor întîlnirii de la Roma a părților, poate fi constructivă.

„De exemplu, în cadrul aceluiași OSCE funcționează așa-numitul Grup de la Minsk, pentru negocierea soluționării conflictului din jurul Karabahului de Munte. Din păcate, acolo nu există progrese de aproape două decenii. Recent, mass-media din Azerbaidjan și Armenia vorbesc din ce în ce mai mult despre posibilitatea reluării fazei fierbinți a conflictului. În cazul nostru este total invers”, a menționat Zurab Todua.

Potrivit lui, în al doilea rînd, formatul "5+2" a fost creat astfel, încît să excludă posibilitatea de a obține beneficii numai pentru o singură parte, ceea ce creează premize favorabile pentru a ajunge la un compromis.


În al treilea rînd, după cum a subliniat istoricul și politologul, din 1992, pe malurile Nistrului, s-a păstrat pacea, ceea ce permite părților să negocieze calm.

„În al patrulea rînd, nu există o altă structură în cadrul căreia să putem negocia. În situația actuală, cînd lumea a devenit imprevizibilă și relațiile internaționale se confruntă cu o criză serioasă, trebuie să apreciem ce funcționează, inclusiv formatul «5+2». Mai ales că toți țin minte exemplul Georgiei, care, în loc să poarte cu răbdare un dialog cu teritoriile rebele, a primit o recunoaștere parțială a independenței lor ...”, a subliniat Zurab Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?