Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Kievul este pregătit pentru discuții cu Moscova pe tema formulei de pace a lui Zelenski

29 mar. 15:30   Externe
3375 2

Ucraina ar putea începe discuții de pace cu Rusia în baza formulei de pace propuse de președintele Vladimir Zelenski.

Acest lucru a fost anunțat de șeful Ministerului ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba.

Potrivit acestuia, Kievul este pregătit să lanseze un proces diplomatic între cele două summituri pentru a discuta planul de pace al Ucrainei.

"Am spus că la primul summit vom reuni toate statele care împărtășesc aceste principii (expuse în Formula de pace a lui Zelenski), ei vor alege punctul din meniu la care vor să lucreze. ...Apoi, între primul și al doilea summit, poate exista o comunicare cu Rusia în conformitate cu regulile aprobate de participanți", a declarat Kuleba într-un interviu acordat postului NDTV din India. Declarațiile ministrului sînt citate de The Moscow Times.

Anterior, în timpul vizitei sale în Elveția, președintele ucrainean a cerut ca Berna să organizeze o conferință de pace la nivel înalt pentru a discuta opțiunile de soluționare a conflictului militar. La sfîrșitul lunii februarie, șeful biroului președintelui ucrainean, Andrie Ermak, a recunoscut că partea rusă va fi invitată la cea de-a doua conferință. Zelenski a confirmat că Kievul intenționează să predea Moscovei un plan de soluționare, dar a subliniat că nu consideră că aceasta este o negociere.


Formula de pace a lui Zelenski include 10 puncte. Unul dintre ele presupune retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean și revenirea la frontierele din 1991, inclusiv returnarea Crimeei și a Donbassului. Kremlinul a declarat în repetate rînduri că poate exista o soluționare pașnică cu Kievul doar ținînd cont de realitățile existente "pe teren".

4
4
0
2
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?