Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O nouă expoziție, în holul Parlamentului: Independența țării scrisă în negru și alb

29 iul. 2022,, 11:45   Politică
2855 0

Republica Moldova marchează astăzi cea de-a 28-a aniversare a Constituției. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un mesaj cu această ocazie, în deschiderea ședinței plenare.

”Astăzi Constituția Republicii Moldova împlinește 28 de ani. Este documentul în care moldovenii au consfințit suveranitatea și independența țării lor, în care e scris, negru pe alb, că statul Republica Moldova este unul democratic, cu oameni liberi, a căror drepturi trebuie respectate și protejate”, a menționat șeful Legislativului.

Muzeul Parlamentului prezintă astăzi o expoziție de publicații dedicate Constituției. Vizitatorii se pot familiariza cu primele ediții ale Constituției, dar și cu o ediție protocolară specială a Constituției Republicii Moldova, oferită instituției legislative de președintele Curții Constituționale. În atenția publicului sînt expuse și mai multe documente din arhiva Parlamentului, care conțin informații despre procedura adoptării și rezultatele votării Constituției Republicii Moldova. Totodată, sînt prezentate și copii după ziarul „Moldova Suverană” din 30 iulie 1994, care evocă discursurile rostite de Președintele Parlamentului, Petru Lucinschi, și Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, în ședința Parlamentului din 29 iulie 1994, Decretul privind promulgarea Constituției Republicii Moldova, precum și fotografii de la procedura de semnare solemnă a textului Constituției Republicii Moldova de către deputații în Parlament.

Colecția Parlamentului de publicații dedicate Constituției conține mai multe ediții de carte, dintre care pot fi menționate ”Constituția Republicii Moldova” tradusă în mai multe limbi, ”Constituția Republicii Moldova. Comentariu” publicată cu suportul Fundației ”Hanns Seidel”, lucrarea ”Constituția Republicii Moldova – 25 de ani” scrisă de Victor Pușcaș și Valeriu Kuciuk, ”Constituția pe înțelesul copiilor” – publicație specială, elaborată de Secretariatului Parlamentului, adresată preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale.

De asemenea, în aceste zile, Oficiul teritoriul de informare Comrat desfășoară sesiuni de informare despre Constituția Republicii Moldova la bibliotecile pentru copii din satul Congaz și din municipiul Comrat.


Adoptată în urma referendumului consultativ, care a avut loc pe data de 6 martie 1994, pe 29 iulie 1994 legea supremă a țării a fost votată de Parlament. Președintele țării, Mircea Snegur, a promulgat Constituția imediat după votarea ei, chiar în sala de ședințe plenare a Legislativului. Constituția Republicii Moldova este compusă din șapte titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. Toate dispozițiile Constituției au o importanță egală, fiind un manifest al realizărilor şi al dezideratelor care trebuie transpuse în viață.

Potrivit aprecierilor mediului academic, la baza Constituției Republicii Moldova se află modelul francez al constituționalismului, care a fost preluat de majoritatea statelor europene. Membrii comisiilor parlamentare pentru elaborarea legii au studiat conținutul normativ a peste 60 de constituții ale statelor lumii, au analizat cele mai importante acte istorice care stau la baza constituționalismului: ”Magna Charta Libertatum”, ”Petiția Dreptului” (”The Petition of Right”), ”Habeas Corpus Act”, ”Bill of Rights”, Declarația de Independență a SUA, Declarația Drepturilor Omului şi ale Cetățeanului din Franța etc. Proiectul legii supreme a țării a fost avizat pozitiv de Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, de alte organizații internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?