Criza energetică stiri: 1754
Cutremure stiri: 299
Eurovision stiri: 417

Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal

6 dec. 2022,, 14:29   Politică
1698 1

Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, viziunile ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene - au fost principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal, desfășurată, astăzi, la Kiev.

În timpul discuțiilor, Natalia Gavrilița a exprimat susținere poporului ucrainean, inclusiv cetățenilor refugiați în țara noastră, și a reiterat suportul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Oficialii au vorbit despre criza energetică, care a lovit atît Ucraina, cît și Republica Moldova. Infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată în urma bombardamentelor rusești și sînt necesare soluții rapide pentru asigurarea cu resurse energetice a populației ambelor state.

De asemenea, șefii executivelor de la Chișinău și Kiev au subliniat necesitatea de extindere a comerțului transfrontalier și continuare a proiectelor comune de conectivitate a transportului. În context, oficialii au relevat lansarea curentă a liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a cursei feroviare de pasageri Kiev-Chișinău, care vor contribui la stimularea relațiilor comercial-economice și vor facilita deplasarea în siguranță a cetățenilor din ambele țări.

În cadrul întrevederii, cei doi premieri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățămîntului superior, pe un termen de 5 ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a buselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina.


De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățămîntului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.

2
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий