X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Legea cu Privire la Procuratură: Expertul crede că PAS ar fi încercat să camufleze modificările făcute

24 mar. 12:45   Politică
5519 0

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, crede că PAS ar fi încercat să camufleze modificările făcute la legea cu Privire la Procuratură, care ar putea tergiversa și mai mult procesul de alegere a unui nou procuror general.

Pînă acum, interimatul funcției putea fi asigurat de aceeași persoană maxim un an. În urma, modificărilor însă, termenul s-ar extinde pînă la nelimitat. PAS susține că nu este vorba de o modificare a legii, ci de o interpretare, transmite TV8.

„Asta nu este interpretare, aceasta este o normă adoptată, dar adoptată pe o cale ilegală care nu a trecut procedurile respective și contravine însuși prevederilor constituționale. (03.25 03.55) -Ar putea această decizie să afecteze alegerea noului procuror general luînd în considerare că fostul concurs a fost anulat? - Totalmente. și anularea concursului este ilegal. Pofta vine mîncînd și atunci strachinile se fărîmă una după alta. Ei sînt antrenați în a-și păstra funcțiile, de a camufla incompetența și dintr-o greșeală trec în alta.”

Doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune că aceasta procedură de interpretare, așa cum o numesc cei din PAS, vine defapt să camufleze modificările făcute în legea cu Privire la Procuratură. Potrivit lui, asta ar putea tergiversa și mai mult numirea unui nou procuror general. Decizia votată de Legislativ prevede că interimatul funcției de procuror general nu încetează pînă la alegerea unui nou procuror general. Asta ar însemna că mandatul actualului procuror general interimar, Ion Munteanu, se va încheia doar atunci cînd Consiliul Superior al Procurorilor va reuși să aleagă un nou șef al instituției. Deși legea stipula altceva pînă acum și anume că interimatul funcției de procuror general nu poate fi asigurat de aceeși persoană mai mult de un an, inițiatorii deciziei spun că aceasta nu este o modificare în legea cu privire la Procuratură.

„Acest proiect este pentru a interpreta oficial legea procuraturii înj partea ce ține de interimatul funcției de procuror general. Această lege de interpretare nu stabilește norme noi, nu modifică și nu completează legea cu privire la procuratură, doar face o claritate a înțelesului ei pentru a evita unele interpretări incorecte și a exclude orice neclarități.”


Așa-numita interpretare a legii, a fost criticată dur de partidele de opoziție. Amintim că, pînă acum, persoana aleasă în funcția de procuror general interimar putea exercita această funcție un an, fără posibilitatea de a fi ales repetat. Totodată, legea mai prevedea că imediat după declararea funcției vacante, un procuror general trebuie ales în decursul a jumătate de an. Este de menționat faptul că funcția de șef al Procuraturii Generale a rămas vacantă în luna septembrie anul trecut, cînd printr-un decret prezidențial, Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcție. Fotoliul urma să fie ocupat de un nou șef pînă la sfîrșitul lunii martie, însă concursul a fost anulat.

47
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?