X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4040

Lagardere Travel Retail, unicul pretendent la spațiile comerciale de la Aeroport

12 apr. 16:27   Politică
2448 0

La situația de astăzi, compania Lagardere Travel Retail este unicul pretendent la spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, chiar dacă termenul de înaintare a dosarelor a fost prelungit pînă pe 15 aprilie, în baza aceluiași caiet de sarcini.

Potrivit reprezentanților AIC, pînă în prezent, spațiile comerciale nu au fost vizitate de către alți potențiali ofertanți, iar alte dosare de participare nu au mai fost înregistrate, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat la sfîrșitul lunii ianuarie și a început cercetările în cazul licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău, iar la începutul lunii aprilie, avînd acumulate mai multe probe, a fost inițiat un proces penal.

Subiectul licitației spațiilor comerciale de la aeroport a fost discutat joi, 11 aprilie, și în cadrul ședinței Parlamentului. Prezent în plen, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat pornirea unui proces penal în cazul licitației de către ofițerii Centrului. Pînzari a declarat că „nu poate da anumite detalii” și că va reveni „la timpul potrivit”.

„Dacă a fost pornit penal pe prima licitație de la aeroport, va fi întreruptă și a doua licitație? Eu nu pot să confirm și nici să infirm dacă este pornită…nu pot da anumite detalii acum. Vom reveni la timpul potrivit, cînd vom avea o claritate și vom comunica întregii societăți despre acest subiect”, a declarat șeful CNA, Alexandr Pînzari.


În același timp, deputatul PAS, Olesea Stamate, l-a întrebat pe Pînzari dacă acțiunile CNA și ale PA pe cazul aeroportului nu „se vor bate cap în cap”, în condițiile în care ambele instituții au pornit cîte o anchetă pe acest caz – una penală și alta administrativă.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit pînă la 15 aprilie 2024.

Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrîns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

2
1
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?