Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Ostalep: Fraudarea licitației de la Aeroport a erodat încrederea societății

9 apr. 17:15   Politică
2557 0

Prin acțiunile sale în procesul de organizare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău Guvernarea a compromis șansele la dezvoltare a acestei companii de stat.

De această părere este analistul Valeriu Ostalep, care a subliniat că fraudarea concursului de dare în arendă a spațiilor comerciale a erodat încrederea societății în bunele intenții ale conducerii țării. Mai mult, licitația a arătat că și compania franceză Lagardere Travel Retail nu este onestă și ne tratează ca pe aborigeni, consideră analistul.

„Cine mai crede că, în aeroport, peste un an sau peste doi, lucrurile vor funcționa transparent, civilizat? Compania asta (Lagardere Travel Retail – n. e.), am vrut eu să spun că îi doresc succes, dar nu-i mai doresc niciun succes! N-au ce să caute ei în astfel de condiții, dacă sunt din Franța, din Uniunea Europeană. Se poate să faci acolo astfel de mișmașuri? Nu, clar că nu. Da tu de ce participi aici? Ai venit la aborigeni și participi și-ți permiți, chiar și așa, pe geam; ușa e închisă – atunci pe acoperiș! Voi de ce faceți chestia asta? Asta nu-i tare civilizat”, a declarat Ostalep într-o emisiune de la canalul N4.

În opinia lui, concursul de la aeroport nu mai poate avea o finalitate, după multiplele scandaluri de trucare și de înțelegeri secrete dintre autorități și singurul participant.

„Așa concursuri trebuie anulate. Trebuie ca cineva să poarte răspundere pentru asta și de organizat altele.”, a concluzionat Ostalep.


El a criticat și lipsa unei reacții față de fraudarea licitației de la aeroport din partea Procuraturii Anticorupție și CNA.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru locațiunea activelor neutilizate, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

După ce primul concurs de la aeroport, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, noua administrație a Aeroportului a anunțat un nou concurs. De această dată, însă, singura companie care s-a înregistrat este Lagardere; iar, reieșind din acest fapt, termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit până la 15 aprilie 2024.

Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

Totodată, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Agenției Proprietății Publice să anuleze procedura de concesionare a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. Juriștii PDCM au depus o Sesizare la Procuratură pe faptul fraudării licitației de concesionare.

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, condus de primarul Capitalei, Ion Ceban, a depus încă un denunț la CNA, în legătură cu noua licitație la Aeroportul Internațional Chișinău.

Recent, fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că organizarea unei licitații cu active ale statului într-un termen restrâns este o bătaie de joc, deoarece nu permite atragerea unor companii serioase, ci doar avantajează eventualii pretendenți care au avut din timp înțelegeri cu guvernarea."

24
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?