X 
Cutremure stiri: 508

Peripețiile sorții alegerilor prezidențiale americane. Partea 1.

26 iul. 22:57   Analitică
12997 0

Situația din SUA se menține foarte tensionată. Viitoarele alegeri prezidențiale amenință să devină cea mai decisivă provocare pentru democrația și națiunea americană. Anul acesta se va decide viitorul acestui mare stat și viitorul întregii lumi moderne. În scurt timp, vom vedea un final grozav, poate controversat. Este foarte probabil, ca unul dintre candidații la președinție să nu ajungă viu la acest moment.

«Luptați!»

Iulie, curent, a fost marcat de un eveniment extraordinar - un atentat la viața ex-președintelui Donald Trump. Nu e un simplu semnal trimis publicului american. Mizele fiind foarte mari, nu este vorba despre viața unei personalități, ci despre viața unui stat puternic. Un stat, care a decis sorțile lumii pe parcursul a cel puțin 100 de ani.

Fotografia cu Trump, pe care agenții îl conduc în afara scenei, cu pumnul ridicat și steagul american pe fundal a devenit deja o imaginesimbol, care reprezintă perfect esența președintelui Trump. Cum a spus după atentat fiul său, Eric Trump, tatăl lui este „cel mai dur om pe care l-am văzut vreodată”. Și ce a spus în acel moment: „Luptați!” poate deveni sloganul întregii campanii electorale a Partidului republican.

Acest atentat va schimba nu doar mersul cursei preelectorale între republicani și democrați, dar posibil chiar cursul istoriei americane, - scrie cele mai importante publicații mondiale. «America a ajuns la marginea prăpastiei» - cu acest titlu a ieșit ziarul britanic Financial Times. «Nu numai Trump a scăpat în mod miraculos de un glonț în cap, - scrie publicația, - da toată America a scăpat de moarte , în sens larg». E de groază să ne imaginăm ce ar fi urmat în țară , dacă Donald Trump ar fi murit la tribună, susține ziarul. Deși consecințele grave nu mai pot fi evitate, chiar dacă totul s-a terminat cu bine.


«După acest atentat, o țară care în ultimii ani și așa devenise mai dură, polarizată și mai violentă , ar putea merge acum pe o cale și mai întunecată,», - scrie FT în alt articol la aceeași temă.

Niciodată clasa politică din SUA nu a mai avut o responsabilitate așa de mare pentru viitorul imediat al unei țări, care recurge din ce în ce mai des la metode violente de rezolvare a problemelor.

Dacă în trecut, asasinatele sau tentativele de asasinare a politicienilor au servit drept un semnal de alarmă pentru sistemul politic american, care permitea vocilor rațiunii să iasă în prim-plan, în această situație, violența poate servi drept scuză pentru și o violență și mai mare. Și acest lucru este inadmisibil.

Republicanii au declarat că anume ritorica agresivă a campaniei electorale a lui Biden a dus nemijlocit la atentatul asupra lui Trump. „Principala premisă a campaniei Biden este următoarea. Trump este un fascist autoritar, care trebuie oprit cu orice preț”, a scris candidatul la vicepreședinție Dee Vance pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). Acum estre important cum se vor comporta democrații și republicanii, care în toată istoria SUA nu s-au mai dușmănit așa de tare.

«La republicani ar trebui să iasă în prim-plan reprezentanții moderați, care se vor abține de la acuzații nefondate și vor contribui la scăderea temperaturii printre susținătorii înfocați ai lui Donald Trump» , a scris autorul FT Edward Luce în primele zile după tentativa de asasinat. De asemenea, este important modul în care se comportă democrații. Orice declarație publică trebuie să fie formulată cu atenție deosebită.

Și dacă America va putea controla haosul rezultat, ea va trebui să analizeze serios cum s-a ajuns în acest punct.

Punctul ireversibil

Sondajele recente au arătat rezultate șocante: aproximativ 60% dintre americani cred că alegerile, în orice caz, nu vor rezolva cele mai fundamentale probleme politice și sociale ale țării.

New York Times , care sprijină democrații, susține că tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump ar putea fi un punct ireversibil pentru o țară, care de ceva timp are probleme, dar mai exista speranța că e ceva temporar.

După ce în 1981 s-a tras în Donald Reagan, Președintele Camerei, democratul Thomas O'Neill Jr. a venit în lacrimi în salonul de spital, l-a ținut de mînă, l-a sărutat pe frunte și a îngenuncheat să se roage pentru sănătatea președintelui, scrie NYT.

În America de stil nou, acest lucru este imposibil. La minute numărate după ce a apărut vestea atentatului, spațiul public american la toate nivelurile a fost plin de furie, suspiciune, acuzații reciproce și teorii ale conspirației..

În timp ce democrații suspuși se grăbeau să declare că în America nu există loc pentru violența politică și să condamne tentativa de asasinat, republicanii construiau propria linie a evenimentelor.

Potrivit susținătorilor lui Trump, pentru a-l împiedica să participe la alegeri democrații au folosit toate metodele posibile: demitere, încercări de a-l întemnița, a-l lipsi de imunitate și chiar de a-l asasina.

Ulterior, stafful lui Donald Trump i-a sfătuit pe susținători să se abțină temporar să comenteze tentativa de asasinat, dar pagubele fuseseră deja făcute, căci tabăra trumpistă deja decisese să lupte, așa cum a îndemnat Trump însuși în timp ce era condus în afara scenei, cu fața însîngerată și cu pumnul ridicat deasupra capului

Acum americanii nu se simt o singură națiune. Divizarea în societate e așa de mare, că un sondaj realizat în mai a constatat că 47% dintre cetățenii țării consideră că un al doilea război civil în timpul vieții lor este probabil sau foarte probabil.

«Întrebarea cu care ne confruntăm ca națiune este: va deveni violența parte a politicii americane? Și fiecare dintre noi trebuie să răspundă: nu, dacă depinde de mine”, a declarat Garen Wintemute, directorul Programului de prevenire a violenței de la Universitatea din California, pentru New York Times.

Sub o presiune incredibilă

Niciun politician din istoria Americii nu a avut de suportat ceea ce a suportat Trump după ce, în a.2015, cobora pe scara rulantă și își anunța campania prezidențială. După ce și-a anunțat candidatura, a fost imediat catalogat drept „rasist”, iar criticii insistau ca el să ceară scuze. A refuzat și a continuat să-și exprime părerea. Un politician republican tipic ar fi cedat presiunii mass-media, nu și Donald Trump. În timpul campaniei, dușmanii săi au publicat înregistrarea „Access Hollywood”, dar el a schimbat lucrurile și a invitat la dezbaterile cu Hillary Clinton femeile, care îl acuzaseră pe fostul președinte Bill Clinton de agresiune sexuală.

După ce a fost ales, adversarii săi au încercat să-i convingă pe alegători să-și încalce angajamentul de a-l sprijini pe Trump, dar nu le-a reușit. În timpul campaniei, al tranziției prezidențiale și fiind la Casa Albă, Trump a fost sub supravegherea FBI și a făcut obiectul falsului „dosar Steel”, care susținea că a existat „coluziunea rusă”, neconfirmată.

Dușmanii lui erau la începuturi în timp ce a fost lansată primul impeachment din cauza apelului telefonic „perfect” către președintele ucrainean, urmat de achitarea definitivă. Imediat după, a trebuit să se ocupe de pandemie și de revoltele lui George Floyd, inclusiv violențele în preajma Casei Albe.

Alegerile controversate din 2020 au declanșat mari proteste „J6” la Washington. În ciuda faptului că Trump le-a cerut susținătorilor săi „să-și facă auzită vocea în mod pașnic și patriotic”, el a fost din nou amenințat cu punerea sub acuzare, achitat și a început investigarea falsei comisii înființate de Camera Reprezentanților din SUA, formată în întregime din democrați și republicanii care îl urau pe Trump.

În august, 2022, agenți FBI înarmați i-au percheziționat casa din Mar-a-Lago, chiar și dulapul soției sale și dormitorul fiului său. Au urmat 91 de acuzații penale din partea Departamentului de Justiție a lui Biden și a procurorilor districtuali democrați, ceea ce a dus la posibile pedepse cu închisoare pentru mai bine de 700 de ani.

Trump a fost nevoit să îndure să fie fotografiat în comitatul Fulton, Georgia, după care - falsele cauze civile în fața judecătorilor de stînga, care au dus la sancțiuni financiare uriașe, ce puteau depăși 600 de milioane de dolari.

Ulterior, Trump a fost condamnat în sala de judecată din Manhattan de un judecător, care a donat campaniei lui Biden și are o fiică, care este consultanta Partidului democrat. Acel judecător îl va condamna pe Trump în septembrie, ceea ce ar putea duce la întemnițarea sau arestul la domiciliu al fostului președinte.

În ciuda tuturor acestor insulte incredibile, Donald Trump a fost ferm și nu a făcut niciun pas înapoi. Această putere extraordinară este necesară, deoarece democrații și oponenții săi din Partidul Republican și mass-media continuă să-l denigreze, numindu-l în mod repetat dictator.

Ce a urmat? După tentativa de asasinat asupra lui Trump, a început o resetare. Trump a început să fie respectat și chiar divinizat, în ideea că ceea ce a avut loc în timpul tentativei de asasinat a fost un miracol și asta înseamnă că el este neobișnuit și că se află sub protecția lui Dumnezeu. Trump însuși a renăscut și a simțit un nou aflux de forță și un fel de protecție divină. Dintr-un monstru, Trump a devenit un răsfățat al destinului și un martir. Cu acest program karmic, a venit la congresul republicanilor, care a devenit un jalon nou în soarta democrației americane și a partidului republican. Astăzi, după acest congres, ne aflăm la o răscruce de drumuri, de care depinde nu numai soarta Statelor Unite, ci și soarta restului lumii. Cum se vede, lumea occidentală va avea de suportat mari tulburări.

Un congres decisiv

Acest congres din start a fost numit decisiv, în speranța că el a schimbat starea lucrurilor și în cadrul partidului republican însuși, în care nu au rămas adversarii neordinarului populist de dreapta Trump și a susținătorilor săi.

Așa dar, Milwaukee, Wisconsin. Donald Trump a urcat pe scena congresului în prima zi. Fostul președinte, a cărui ureche era acoperită cu un plasture după tentativa de asasinat de acum două zile, a ridicat pumnul - la fel cum a făcut imediat după împușcătura din 13 iulie. Susținătorii l-au salutat cu compoziția patriotică a lui Lee Greenwood „ Proud to be an American”. Era de așteptat ca Trump să accepte oficial nominalizarea ca candidat la președinția Statelor Unite în timpul discursului său din ultima zi a convenției, pe 18 iulie. Așa a fost.

Trump a povestit mulțimii detaliat despre recentul atentat asupra vieții sale, și a spus că supraviețuirea sa se datorează intervenției divine. Apariția lui pe scenă a fost organizată cu mare fast. Interpreți și sportivi celebri au pregătit publicul pentru apariția lui, iar pe fundal s-a aprins o uriașă inscripție luminoasă cu numele său. În același timp, potrivit observatorilor, Trump însuși a fost relativ reținut pe scenă, ceea ce nu îi este foarte caracteristic.

El a îndemnat națiunea la unitate și putere, dar în același timp nu s-a abținut să ridiculizeze liderii democraților.

Congresul s-a încheiat cu obișnuita apariție pe scenă a întregii familii a nominalizatului. Însă clanul Trump nu este doar fundalul personajului principal, ei au devenit o forță foarte influentă printre republicani, cu potențialele aptitudini ale unei dinastii.

Fiii lui Trump, Eric și Don Jr. vorbesc de la cele mai înalte tribune republicane, iar Donald Jr. ar fi influențat decisiv alegerea candidatului pentru funcția de vicepreședinte.

Încă un eveniment important a avut loc la acest congres. Trump și-a anunțat candidatul pentru funcția de vicepreședinte - senatorul James David Vance.

Vance este o persoană neobișnuită și un politician neobișnuit. A crescut într-o familie foarte săracă și vulnerabilă. Pentru a obține o educație, Vance s-a alăturat armatei, deoarece după serviciu asta dă dreptul de a aplica la universitățile americane. Așa a făcut. A absolvit cu brio și a început o carieră de succes. Originar din Ohio, Vance a atras atenția odată cu lansarea bestsellerului ”Hillbilly Elegy”, în care a povestit despre cum a crescut într-un mediu muncitoresc și cum aceasta i-a influențat politica și viziunea asupra lumii.

Grație experienței sale, Vance îi poate atrage pe acei alegători albi din mediul muncitoresc, care în 2016 au votat fără tragere de inimă pentru Trump. Vance are în spate prestigioasa Universitatea Yale și experiența în capitalul de risc.

Vance l-a criticat pe Trump în perioada premergătoare cursei de acum opt ani - lucru pe care democrații îl vor sublinia, fără îndoială - dar de atunci a devenit un apărător vocal al fostului președinte - în special la televiziunile de știri . Loialitatea și eficiența sa recentă ca politician au influențat cu siguranță decizia lui Trump.

Potrivit Reuters, Vance este aproape de Trump în părerile sale despre politica externă, internă și economică: este un izolaționist și populist economic.

Vance aparține grupului de republicani din Congres, care a încetinit pentru șase luni ajutorul american pentru Ucraina. El și asociații săi consideră, că Statele Unite ar trebui să se concentreze în special pe consolidarea graniței de sud și pe combaterea imigrației ilegale, precum și pe confruntarea cu China.

Vance consideră că asistența militară acordată Ucrainei nu este potrivită pentru America. În același timp, opiniile sale conservatoare și liberale de dreapta întăresc serios pozițiile întregii echipe Trump.

***

S-ar părea că acum nimic nu-l va împiedica pe Trump și echipa sa să intre triumfător la Casa Albă, din moment ce actualul președinte american Biden arată destul de palid în comparație cu el. Dar zilele trecute Biden și-a retras candidatura la președinție. Acesta este un pas logic, pe care mulți democrați de seamă și susținători ai Partidului democrat I l-au cerut lui Biden. Acest pas dificil îi face onoare președintelui și vorbește despre el ca despre o persoană prudentă și cu voință puternică, pentru că nu orice președinte poate decide asupra unei mișcări politice așa de serioase. Ultima dată a făcut-o Lyndon Johnson, dacă nu socotim demisia lui Richard Nixon după scandalul Watergate.

Dar cine îl va înlocui și va fi un demn succesor al lui Biden și un demn candidat la președinție din partea Partidului democrat? Deocamdată, întreaga comunitate de experți vorbește despre un singur candidat – vicepreședinta Kamala Harris. Dar vom vorbi despre aceasta în următorul capitol al studiului nostru.

Veaceslav Matveev

9
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав