Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În R.Moldova urmează să fie declarată Stare de Urgență. Parlamentul în ședință (LIVE TEXT)

22 oct. 2021,, 13:00   Politică
3079 3

15:30 // Cu votul a 55 de voturi, în Republica Moldova a fost insituită stare de urgentă pentru un termen de 30 de zile.

15:22 // Dan Perciun: Există două elemente clare una e prețul, iar el a crescut de 10 ori pe piața internaționale iar acest lucru nu depinde nici de Guvernul RM. Țările în acest sens au venit cu compensări, asta o vom face și noi dar dincolo de asta RM mai are o problemă fundamentală, noi avem o lesă fiindcă noi nu avem alternative. Colegilor noștri le place să stea în genunchi, să nu aibă nici o capacitate ca statul să desfășoare negocieri pe picior egal. Atunci cînd nu există alternativă, despre ce negocieri poate fi vorba?

Trebuie de procedat inteligent, cumpătat, de acționat în interesele RM. Trebuie de creat premisele ca în următorii 30 de ani noi de pe lesă să ieșim.

15:06 // Oleg Reidman: De ce premierul ne-a îndemnat să susținem, totul este simplu ca să împartă responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplă. Astăzi nu este momentul potrivit pentru bătăliile politice. Ni se propune un proiect care nu rezolvă problema actuală.

14:59 // Vasile Bolea: Demisia acestui guvern este alternativa care va da posibilitatea oamenilor cu experiență care pot să combată problemele cu care se confruntă societatea noastră de astăzi. Voi pur și simplu sînteți impotenți să combateți criza de astăzi.


Energocomul va cumpăra și va livra mai departe la Moldovagaz, dar de ce Moldovagaz să nu cumpere acest gaz. Această farsă, ceea ce se întîmplă astăzi, cred că pe viitor Procuratura Generală va trebui să dea aprecieri pentru ceea ce faceți voi astăzi.

14:52 // Petru Burduja: BCS am analizat destul de atent toate acțiune întreprinse din august și pînă în prezent. Am avut asigurarea că în RM gaz va fi dar nu și la ce preț va fi. Cu cît va crește noi nu am avut nici o informație. A fost chemată opoziția să nu politizeze acest subiect, dar nu am uitat nici faptul cînd a fost declarată în martie 2020 stare de urgență în RM. Cel mai important că astăzi autorul prezintă proiectul de lege și îndată aruncă cu săgeți în opoiziția. Întrebarea este de ce?

14:39 // Olesea Stamate, președintele Comisiei numiri și imunități: Prezenta stare de urgență nu afectează desfășurarea alegerilor locale.

14:33 // Mihai Popşoi: Parlamentul va lucra în regim normal.

14:11 // Sibova Inga: Pentru consumatorii întreruptibili ați calculat cam cîți consumatori se vor deconecta de la gaze naturale din cauza că nu vor putea să achite factura?

Gavrilița: ”Noi am elaborat cîteva scenarii, ele depinde de prețul gazelor, de prețul tarifelor, dar este prematur să vorbim despre aplicarea acestor scenarii pînă nu vom ști care va fi prețul pe termen lung care îl vom accesa.”

14:04 // Deputat PSRM, Grigore Novac: Există cu adevărat opțiuni alternative de livrare a gazelor cu acțiuni tehnice fezabile? Cum va fi posibil tehnic asigurarea țării cu gaz în volume necesare?

Gavrilița: ”Da există surse alternative! Tehnic avem patru puncte de intrare în țară. Am accesat deja anumite cantități prin aceste acorduri. Noi puteam accesa gaze prin intermediul rețelelor din Ucraina, prin revers din Turcia din balcani.”

Novac: Știm care sînt punctele, vă întreb de unde el o să vină?

Gavriliță: Sîntem în negocieri pentru un contract pe termen lung. Acest contract va prevedea pe unde acest gaz va veni. La moment cererea este prin Alexeevca.

Novac: Referitor la gazoductul Iași-Ungheni. Nicu Popescu a anuțat că vecinii noștri pot livra gaze naturale prin acest gazoduct doar părții centrale a RM. Puteți să ne faceți mai multe detalii vizavi de acest subiect. RM nu este doar centrul țării. Dacă ați abordat acest aspect cu vecinii noștri.

Gavrilița: Noi avem mai multe căi de acces. Nimeni nu a spus că noi încercăm să aducem gaz doar prin gazoductul Iași-Chișinău.

13:43 // Deputat PSRM, Vasile Bolea: Pe cetățeni îi preocupă cu cît va fi procurat acest gaz de alternativă? Va fi aprovizionat întreg teritoriul țării sau doar o parte?

Gavrilița: ”Pe teritoriul întregii țări pentru noi înseamnă teritoriul recunoscut pe plan internațional. Vom furniza gaze acolo unde pentru asta se va plăti”.

13:37 // Denis Ulanov: La 21 noiembrie avem alegeri la Bălți și în alte localități. Procedura electorală va fi afectată?

Gavrilița: ”Chiar dacă noi definim îngust situația de urgență totuși legea are prevederi imperative iar în situația de urgență nu pot avea lor alegeri.”

Sergiu Litvinenco, ministrul justiției: ”Înțeleg că aici în parlament poate fi soluționată definitiv problema. Asta înseamnă ca organul electoral central să interpreteze și să aplice această normă. Prin urmare nu ar fi nici o interdicție ca să fie desfășurate alegerile. A doua opțiune este ca parlamentul să facă o claritate și să spună dacă alegerile trebuie sau nu să se desfășoare.”

13:32 // Deputat PP Șor, Denis Ulanov: De ce este nevoie de declararea acestei țări de urgență, în condițiile în care este vorba doar de alocarea mijloacelor financiare?

Gavrilița: ”Sînt cîteva zile, o săptămînă pentru a intra în vigoare propunerile legislative efectuate, al luat în considerație această posibilitate. Totuși noi am observat că în ultimele zile presiunea în țevi scade, iar furnizorii nu găsesc soluții. Intrarea pe piața internațională înseamnă decizii în cîteva ore, înseamnă procurori pe a doua zi, nu este vorba doar de alocarea banilor din buget, dar și de procedurile de achiziții. De aceea prin deciziile comisiei inclusiv propunem adotarea unor reguli specifice, unui grup de monitorizare, sînt decizii care trebuie luate în timp real”.

13:27 // Deputat PSRM, Elena Bodnarenco: Guvernul va compensa cheltuielile pentru majorarea tarifului la gaz în cazul bugetelor locale?

Gavrilița: ”Ne dorim un contract rezonabil pe termen lung cu Gazprom, în același timp nu vrem să ne trezim în utlima zi și să constatăm că nu avem suficient gaz. În primul rînd vrea să spun ceea ce facem noi astăzi est eo procedură tehnică care ne permite să acționăm rapit. Noi încă sîntem în negocieri și vom acționa în consecință. Dacă vom avea posibilitatea și vom reuși un contract la un preț mai bun pe un termen mai lung. Indiferent de ce se va întîmpla vom avea un program de compensare pentru cetățeni și neapărat și vom avea și prevederi în bugetul 2022 pentru asigurarea finațării instituțiilor publice și a bugetelor locale.”

13:22 // Gavrilița: Noi vă asigurăm că vom acționa în lima competențelor delegate iar parlamentul va putea controla respectarea cu bună credință de către Guvern a acestor competențe. Nu negociem pe ascuns interesul național. După votul în parlament va urma o nouă ședință a Guvernului. Întotdeauna am dat dovată de unitate în momentele grele și de turnură pentru țara asta. Contez și în acest caz pe votul dumneavoastră.

Mesajul meu pentru cetățeni rămîne același - Moldova va avea gaz natural!”

13:10 // Natalia Gavrilița prezintă proiectul hotărîrii privind declararea stării de urgență pentru un termen de 30 de zile.

”De 30 de ani RM a negociat și a procurat gaze exclusiv de la Gazprom. Guvernul continuă negocierile cu Gazprom. Ieri la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri, situația s-a mișcat din loc dar la moment nu avem o certitudine că acest contract va fi semnat. Avem un deficit de 16 milioane de metri cubi de gaze pentru luna octombrie, necesarul fiind acoperit de doar 67%. Presiunea în rețelele de transport a scăzut la 13,4 bari ceea ce reprezintă un risc major și iminent de declanșare a unei crize pe piața gazelor naturale”.

”Planul de alternativă presupune achiziționarea gazului din alte surse, asta presupune modificarea bugetului, adoptarea unor reguli și intervenția promptă prin unele decizii.”

13:08 // Ședința Parlamentului a început. Cu votul a 54 de deputați a fost aprobată ordinea de zi.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește în ședință.

Natalia Gavrilița vine în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență pentru 30 de zile.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?