Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul a aprobat în grabă condițiile parteneriatului public-privat pentru construcția Arenei Chișinău

13 apr. 2018,, 17:27   Politică
2944 0

Cabinetul de miniștri a aprobat în grabă și fără consultări publice o hotărîre de Guvern care stabilește obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția arenei Chișinău.

Experții susțin că proiectul a fost aprobat netransparent și consideră decizia Guvernului drept ilegală. Potrivit proiectului, terenul de 69 de hectare urmează a fi transmis unui SRL cu capital de stat. Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, statul urmează să contribuie în capitalul social al societății cu teren și cu o sumă de bani, de două sute de milioane de lei.

Totuși, cele mai multe semne de întrebare în această hotărîre o ridică fraza: „Partenerul public, în primul an de implementare a contractului de parteneriat public-privat va rambursa pînă la 25% din valoarea totală a investiției efectuate de partenerul privat, documentate corespunzător (lucrări de proiectare și construcție a arenei polivalente)”. Nici ministrul Finanțelor, deși a votat proiectul și este unul dintre contrasemnatarii hotărîrii, nu știe detalii. „Nu am intrat în esență, eu știu că noi trebuie să contribuim cu 200 de milioane la capitalul social. Probabil că la asta și se rezumă 25% din investiții”.

Experții spun că clauza dată este abuzivă. „Noi vedem că 25 la sută din investiția partenerului privat urmează să fie recuperată imediat în primul an, fără ca să fie un venit asigurat în primul an de realizare al proiectului, ceea ce presupune că banii dați, 25% din investiția făcută de privat urmează a fi rambursată pînă la urmă de bugetul de stat. Asta pe deasupra la angajamentul inițial declarat prin această decizie a Guvernului”, a declarat Veaceslav Negruța, expert economic.

Expertul a mai menționat că există riscul ca din cauza unor tergiversări statul să rămînă și fără terenul de 69 de hectare. „69 de hectare pus la dispoziția partenerului public-privat, care se transferă în gestiunea și în proprietatea acestui SRL”, a remarcat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?