X 
Preşedintele stiri: 3607

La cinci ani de la startul proiectului Arena Chișinău, Guvernul mai are de plătit milioane

22 mar. 12:00   Societate
2041 0

Guvernul urmează să aloce în acest an din bugetul de stat suma 67,54 milioane lei (echivalentul a 3.154.450 de euro) companiei Arena Națională SRL pentru majorarea capitalului social.

Banii de fapt vor merge la plata a două tranşe din suma investiţiei de 43 milioane euro, făcute în proiectarea şi construcţia arenei polivalente de compania Sam Investment Company SRL (Partenerul Privat de realizare a proiectului), parte a grupului turc Summa, transmite Mold-street.com.

Potrivit unui proiect de hotărîre de Guvern, investiţia a fost planificată a fi rambursată în 24 tranșe; 2 tranșe a cîte 5 milioane euro plătibile în perioada de construire (12 luni de la demararea lucrărilor) și 22 de tranșe, defalcate a cîte două plăți anuale cu achitare în termen de 11 ani, începînd cu data emiterii certificatului de finalizare substanțială (24 decembrie 2019).

Pînă pe 15 martie 2023 au fost achitate tranșe în valoare de 19,51 milioane euro şi au mai rămas de achitat tranşe în valoare de peste 25 milioane euro.

În condițiile respectării graficului de rambursare, ultima transă urmează a fi achitată în anul 2030, susţin autorităţile.


Agenția Proprietății Publice este asociat unic al SRL Arena Națională, dar calitatea de partener public o are Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Partenerul privat la acest proiect este firma Sam Investment Company SRL, deținută de turcii de la grupul Summa.

Parteneriatul public-privat a fost anunţat în martie 2018 şi a demarat în august 2018 și presupunea construcția sălii polivalente la Chișinău, care a costat pînă circa 45 de milioane de euro.

După mai multe amînări, Arena a fost inaugurată oficial pe 24 decembrie 2022, la marea deschidere fiind invitată trupa rock ”Okean Elzy” din Ucraina.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий