Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Grigore Petrenco: "Nu trebuie să supraestimăm rezultatele summit-ului CPE din Moldova"

6 iun. 2023,, 21:15   Politică
2892 0

La summit-ul Comunității Politice Europene (CPE) din Moldova nu s-a întîmplat nimic "istoric", nu trebuie să-i supraestimăm rezultatele, dar însăși desfășurarea summit-ului în țara noastră este totuși un succes.

O astfel de opinie a exprimat, în cadrul unei conferințe de presă organizată de eNews, fostul deputat Grigori Petrenco, comentînd rezultatele summitului Comunității Politice Europene desfășurat în Republica Moldova.

În același timp, el și-a exprimat regretul cu privire la conținutul slab al summitului.
"Consider că organizarea summit-ului CPE în Republica Moldova este foarte importantă și este bine că țara noastră a atras atenția comunității europene. Trebuie să recunoaștem că acesta a fost primul summit de acest nivel", a spus Grigore Petrenco.

În același timp, potrivit lui, principala problemă a summit-ului este conținutul său.

"La moment nu putem spune că s-a întîmplat ceva istoric. Da, a fost ceva neobișnuit, în Moldova nu a mai existat așa ceva înainte, dar nu a fost un "summit istoric"", a subliniat fostul deputat.


El a atras atenția asupra faptului că, cu două săptămîni înainte de summitul CPE de la Bulboaca, a avut loc summitul Consiliului Europei, al patrulea, și acesta poate fi numit unul istoric.

"La el, de asemenea, au participat peste 40 de șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai altor state, precum și ONU, OSCE și așa mai departe. Și la acest summit a existat o agendă clară și concretă. Au discutat despre dezvoltarea Consiliului Europei, viitorul Consiliului Europei, necesitatea ratificării Convenției Europene a Drepturilor Omului și multe altele", a spus politicianul.

"Summitul CPE este ceva informal, Comunitatea politică europeană este o structură informală, este doar o inițiativă a lui Macron și nu se știe la ce va duce această structură informală", a spus fostul deputat.

"Nu ar trebui să supraestimăm rezultatele summit-ului, dar să recunoaștem totuși că summit-ul este un succes pentru Moldova. În același timp, nu aș vrea să cred că acest eveniment a avut loc cu scopul ca partidului de guvernămînt să-și facă PR", a rezumat Grigore Petrenco.
Pe 6 iunie, la Chișinău are loc o conferință dedicată rezultatelor summit-ului Comunității Politice Europene, organizat în Republica Moldova în perioada 1-2 iunie. Organizatorii - portalul informativ-analitic eNews.md și compania Intellect Group.

12
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?