X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cine a învins în alegerile din Olanda

23 noi. 2023,, 10:45   Externe
2720 0

La alegerile parlamentare din Olanda, numărarea aproape completă a voturilor a confirmat că Partidul Libertății (PVV), de extremă dreapta antieuropeană, condus de Geert Wilders, cîștigă cu o marjă uriașă față de adversarii săi.

Despre acest lucru relatează "Adevărul European" cu referire la postul public de televiziune olandez NOS.

Prognoza preliminară, bazată pe 98% din voturile numărate, arată că PVV a obținut 37 de locuri în parlament - cu două mai multe decît sugera exit-poll-ul. Și asta înseamnă cu 20 de locuri în plus față de cele pe care partidul le are acum în parlament.

Acesta este urmat de alianța Stînga-Verzi și Muncitori (GroenLinks-PvdA), condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene Frans Timmermans, cu 25 de locuri.

Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al premierului în exercițiu Mark Rutte, condus acum de Dylan Yesilgoz-Zegerius, poate conta pe 24 de locuri.


Partidul politic nou format Noul Contract Social (NSC), condus de Peter Omtzigt, obține 20 de locuri.

Noua "Uniune a Cetățenilor Fermierilor" (BBB), formată pe fondul protestelor agricultorilor din Olanda, poate conta pe 7 mandate.

Toate partidele din actuala coaliție cu VVD și-au înrăutățit semnificativ rezultatele: "Democrația 66" (D66) obține 9 mandate, "Apelul Creștin-Democrat" (CDA) - cinci, iar "Uniunea Creștină" (CU) - trei mandate.

Prezența la vot a fost de 77,8%.

După alegeri, Olanda se va confrunta cu un lung proces de formare a coaliției.

După cum notează NOS, este probabil ca Wilders să conducă procesul de formare a unui nou guvern. Este probabil ca Wilders să încerce să formeze un guvern de dreapta cu VVD și cu partidul Noul Contract Social, care împreună vor avea o majoritate de 81 de locuri în parlamentul de 150 de locuri.

Negocierile ar putea fi dificile, deoarece ambele partide au declarat că au rezerve serioase în ceea ce privește cooperarea cu Wilders din cauza poziției sale antiislamice, care include și încercarea de a interzice toate moscheile și Coranul în Țările de Jos.

Cercetările Ipsos arată că migrația și azilul au fost probleme importante pentru alegători, iar partidul naționalist al lui Wilders a beneficiat de acest lucru.

Wilders este un susținător al politicilor premierului ungar Viktor Orban și este deschis antieuropean, solicitînd Olandei să își controleze frontierele, să își reducă semnificativ plățile către Uniune și să blocheze aderarea oricăror noi membri.

Rutte, care a condus țara în ultimii 10 ani, va rămîne în funcție pînă la preluarea unui nou guvern, probabil în prima jumătate a anului 2024.

Rutte și coaliția sa cvadripartită au demisionat în iulie, după ce nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui pachet de măsuri pentru a reduce migrația.

6
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?