X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Expert, despre reuniunea de astăzi de la Chișinău: "Are o însemnătate deosebită"

27 apr. 2023,, 12:00   Politică
2970 1

Reuniunea Miniștrilor de Externe ai statelor membre ale formatului Nordic Baltic 8, care se desfășoară astăzi la Chișinău, dincolo de mesajul politic de susținere a țării noastre în contextul actual de securitate și în procesul de integrare europeană, are și o semnificație practică – a declarat pentru Radio Moldova expertul Mihai Mogîldea.

Potrivit acestuia, țările non-UE din acest format, Norvegia și Islanda, ar putea să ofere expertiză țării noastre în sectorul de Securitate și apărare.

Reuniunile formatului Nordic Baltic 8, la nivelul șefilor de state și guverne și a miniștrilor afacerilor externe, de regulă, au loc în capitala uneia dintre cele 8 țări membre.

Organizarea unui asemenea eveniment la Chișinău argumentează sprijinul pentru Republica Moldova în actuala arhitectură de Securitate, dar și în procesul de integrare europeană, a declarat expertul Mihai Mogîldea.

„Pentru țara noastră, reuniunea are o însemnătate deosebită pentru că ne poate ajuta să comunicăm mai bine țărilor nordice care sunt membre ale Uniunii Europene și Spațiului Schengen despre realizările noastre în contextul parcursului de aderare la Uniunea Europeană. Din punct de vedere diplomatic, este o reuniune importantă care ne oferă șansa să comunicăm și să le demonstrăm că Republica Moldova este atașată valorilor democratice, valorilor europene”.


Din formatul Nordic Baltic 8 fac parte Estonia, Lituania, Letonia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda. Comunitatea nordic-baltică este una dintre cele trei comunități principale din Europa de Nord, care a fost formată în anul 1992. Amintim că în luna mai 2022 la Chișinău a avut loc reuniunea președinților de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice.

0
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?