Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: „Decizia privind începerea negocierilor de aderare ar putea fi luată în decembrie 2023”

3 noi. 2022,, 16:00   Politică
4873 1

Într-un scenariu optimist, o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE ar putea fi luată în decembrie anul viitor, la reuniunea tradițională a Consiliului European, este de părere directorul adjunct al Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea.

El precizează că acest lucru va fi posibil doar dacă autoritățile de la Chișinău vor reuși să îndeplinească toate cele nouă recomandări înaintate de Comisia Europeană în vara lui 2022, odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE.

„În cel mai bun caz, eventual, dacă vom reuși să ne facem bine temele pentru acasă pînă în luna iulie 2023, vom putea miza pe o decizie favorabilă din partea Consiliului European în luna decembrie anul viitor”, spune Mogîldea, amintind că printre condițiile europene sînt domenii precum justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul reamintește că termenul-limită pe care și l-a setat guvernarea de la Chișinău pentru îndeplinirea acestor recomandări este luna iulie 2023, însă atrage atenția că autoritățile moldovene ar trebui să fie realiste, mai ales cînd e vorba despre reformele din justiție.

„Măsurile care țin de independența justiției, reformele anticorupție vor necesita eforturi largi din partea autorităților și aici s-ar putea să fie nevoite să amîne un pic termenele stabilite, în contextul în care procesul de vetting și pre-vetting ar putea suferi anumite amînări”, estimează directorul adjunct IPRE.

3
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?