COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

E posibil oare ca Erdogan să aducă la Chișinău sabia lui Ștefan cel Mare?

E posibil oare ca Erdogan să aducă la Chișinău sabia lui Ștefan cel Mare?

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan s-ar putea să aducă la Chișinău sabia lui Ștefan Cel Mare.

Potrivit presei locale, în anul 2013, Erdogan, care ocupa pe atunci postul de prim-ministru al Turciei, a promis să aducă la Chișinău sabia domnitorului Ștefan cel Mare. Atunci, vizita sa în Moldova a fost anulată, din cauza crizei politice, care a izbucnit la Chișinău.

Originalul sabiei aşa şi nu a sosit în Moldova, la fel ca în cazul României, Turcia a oferit doar copia, transmite stiri.md.

Din luna mai 2012 la Muzeul Național de Arheologie și Istorie din Chișinău a fost expusă copia sabiei lui Ștefan cel Mare, oferită de premierul (pe atunci) turc Recep Tayyip Erdogan fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.


Domnitorul Ștefan cel Mare a primit în dar sabia de la Papa Sixt IV după Bătălia de la Vaslui, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinismului. Sabia este făcută din oțel de Toledo, cel mai bun material, care exista în Evul Mediu pentru fabricarea armelor. Mînerul sabiei sub formă de cruce e decorat cu stema Moldovei. Lungimea sabiei este de 125 cm, aceasta cîntărește 2,5 kg.

Originalul sabiei domnitorului Ștefan cel Mare se află în Palatul Topkapi din Istanbul. Sabia a fost scoasă din ţară, în anul 1538, de Armata Turciei, în timpul invaziei în Moldova.

În ceea ce privește vizita de astăzi, reprezentanții administrației prezidențiale nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informațiile în privinţa faptului că Recep Erdogan ar aduce sabia unicat în Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load