X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Curtea Constituțională a întors sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Șor

10 noi. 2022,, 16:17   Politică
3031 2

Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”.

Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărîrea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite replicamedia.md.

„Examinînd respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, Președintele a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărîrii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărîrilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că „Hotărîrile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de Prim-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărîrii sau ordonanţei”.

În această cauză, la etapa primirii sesizării, Președintele a observat că Hotărîrea Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale în vederea verificării constituționalității Partidului Politic „Șor” nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Avînd în vedere că nepublicarea hotărîrii în discuție atrage inexistența sa, Președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite de articolul 39 alin. (2) lit. f) din Codul jurisdicției constituționale”, se arată în comunicatul emis de CC.

În context, președinta Curții Domnica Manole a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor.


La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărîrii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de pînă acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

4
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий