X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum a fost reflectat Summitul CPE în presa internațională

2 iun. 2023,, 12:30   Politică
3842 1

Summitul Comunității Politice Europene care s-a desfășurat ieri la Bulboaca și rezultatele acestuia, abuzurile din centrul democrației UE și lecția pe care trebuie să o învețe Trump după alegerile din Turcia sînt subiecte pe care le găsim în paginile marilor cotidiene ale lumii, așa cum veți auzi din revista presei internaționale, transmite radiomoldova.md.

Pentru jurnaliștii DW, Summitul este un semnal pentru Putin și ajutor pentru Maia Sandu.

„Viitoarele legături ale Ucrainei cu NATO sînt în centrul discuțiilor din timpul Summitului de la Bulboaca, iar întrebarea principală e cum poate fi garantată securitatea ucraineană”, scrie The New York Times.

Elementul cheie pomenit de majoritatea jurnaliștilor internaționali este prezența la eveniment a președintelui ucrainean.

„Volodimir Zelenski a devenit punctul central al unui eveniment care urmărește să potolească conflictele regionale și să consolideze unitatea în fața războiului Rusiei”, menționează editorialiștii Le Monde.


Volodimir Zelenski a cerut din nou acceptarea Ucrainei în Alianța Nord Atlantică. „Locul de drept” al Ucrainei este în NATO, titrează Politico, citîndu-l pe Rishi Sunak.

Euronews îl citează pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky, care a avertizat că Europa nu ar trebui să aibă îndoieli cu privire la securitate, unitatea UE sau pentru a face față provocărilor.

The Telegraph scrie despre solicitările președintelui ucrainean pentru mai mult sprijin politic și de securitate din partea NATO, dar observă că acestea nu s-au soldat cu angajamente concrete în timpul Summitului.

Ziarul Libertatea din România a publicat un reportaj de la Castelul Mimi, în care menționează că „liderii Uniunii Europene au ajuns în Republica Moldova și vor vedea locul de unde le vin oamenii care le muncesc pe cîmpuri, pe șantiere și în locuințe”.

Presa rusă a comentat diferit evenimentul de la Bulboaca. Ziarul Kommersant scrie că agenda summit-ului nu părea promițătoare, dar „piperul, sau mai bine zis, praful de pușcă, a fost adăugat la discuții de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”, în timp ce portalul Lenta.ru s-a rezumat la citarea consilierului partidului Șor, Valeri Klimenko, care a numit sabat reuniunea liderilor europeni.

3
4
0
0
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?