X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Summit-ul CPE, păreri: "A fost un mare succes diplomatic"

2 iun. 2023,, 09:36   Politică
3349 2

Odată cu organizarea Summitului Comunității Politice Europene (CPE), Republica Moldova „a împlinit majoratul”. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Vadim Pistrinciuc.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, Moldova poate deja negocia și discuta direct cu liderii europeni.

Pistrinciuc a mai subliniat că la acest Summit, „s-au trasat politici importante la nivel continental”.

„Este un summit de succes. Acest summit este despre viitoarele alegeri pe care le va face Europa.

Aș spune că pe 1 iunie, Republica Moldova a împlinit majoratul. Asta înseamnă că ești mult mai în puteri, poți să negociezi, să discuți direct cu liderii europeni. Deja de la 18 ani, răspunzi singur pentru greșelile pe care le faci.


Dar ce trebuie să înțelegem e că la acest summit, se trasează politici importante la nivel continental, ce țin de securitate, schimb de informații, joncțiunea resurselor pe anumite domenii, securitatea energetică, economică și altele.

Moldova nu a fost doar ca un elev, dar a participat inclusiv la conținutul, documentele care au fost prezentate în cadrul Summitului și are o părere”, a mai menționat Vadim Pistrinciuc, transmite tv8.md.

Președintele Expert Forum România, Sorin Ioniță, a spu că desfășurarea Summitului CPE „a pus Moldova pe hartă într-o postură nouă".

„ Moldova a făcut un pas mai departe, e gazda unui summit care nu discută neapărat integrarea europeană, ci teme complementare, de securitate, discută cu țări care nu sînt membre UE, precum Marea Britanie, o țară-cheie pentru securitatea Europei de est”, a spus Ioniță.

Pe 1 iunie, în Republica Moldova, a avut loc Summitul CPE, care a reunit aproape 50 de lideri europeni.

4
1
1
0
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?