X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Cum a comentat Rusia retragerea Republicii Moldova din AIP CSI

25 iul. 2023,, 15:03   Politică
3293 0

Procedura tehnică de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AIP CSI) ar putea dura aproximativ șase luni de la primirea documentelor relevante.

Acest lucru a fost declarat de președintele Consiliului Federației din Federația Rusă, Valentina Matvienko, în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatele sesiunii de primăvară.

"Acum, o astfel de muncă birocratică, de rutină, de formalizare va începe imediat ce decizia parlamentului moldovean va fi primită de către Adunarea Interparlamentară. Participarea mea personală la aceasta nu este necesară, munca normală, de rutină, continuă. Cred că aceste proceduri, de regulă, din punct de vedere tehnic, durează aproximativ șase luni", a spus ea.

Potrivit președintelui Consiliului Federației Ruse, retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI nu va avea niciun impact asupra activității acesteia în timpul următoarei sesiuni care va avea loc la Bișkek. "În ultimii ani, ea [Moldova] practic nu a participat activ la activitatea adunării, a fost un fel de imitație", a declarat Valentina Matvienko.

În opinia ei, retragerea Moldovei din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) poate fi calificată drept un pas antipopular, anti-moldovenesc, care cu siguranță nu este în interesul poporului moldovean.


Potrivit lui Matvienko, doar o integrare profundă cu țările CSI poate proteja suveranitatea Moldovei. "Dar atunci cînd inspectorii NATO sînt deja invitați în Moldova, este clar că suveranitatea este scoasă din discuție", a conchis Matvienko.

Anterior, Parlamentul Republicii Moldova a denunțat Convenția privind Adunarea Interparlamentară (AIP) a CSI, semnată în 1995 la Minsk.

După cum s-a relatat anterior, majoritatea cetățenilor moldoveni sînt împotriva ruperii relațiilor cu CSI și împotriva aderării țării la sancțiunile antirusești.

Acest lucru este evidențiat de datele unui sondaj realizat la sfîrșitul lunii iunie de compania sociologică CBS AXA la cererea Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Mulți moldoveni asociază aderarea țării la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, în dezvoltarea țării lor și în coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

6
0
0
9
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?