Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cooperarea dintre MAI al Moldovei și MAI al Austriei, discutată la Viena

12 oct. 2022,, 20:30   Politică
2208 0

Fortificarea cooperării dintre Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ministerele de interne din țările UE este un element strategic și important pentru securitatea întregului continent European. În acest sens, ministrul Ana Revenco a avut o întrevedere oficială cu omologul său din Austria, Gerhard Karner, în timpul vizitei la Viena.


Ministrul a subliniat faptul că Republica Moldova este furnizor de securitate la frontiera externă a UE și un scut de încredere pentru a preveni orice formă de amenințare și provocare în regiunea de est a Comunității Europene. La fel, echipa din Republica Moldova este deschisă pentru a împărtăși cunoștințele și bunele practici în gestionarea crizei regionale actuale, în care nu au fost utilizate tehnologii sau programe sofisticate.


Oficialii au analizat modalități de a dezvolta un management adecvat al fluxului de informații, prin consolidarea capacităților Centrului de Coordonare a Crizelor al MAI și consolidarea capacității de management strategic și planificare, inclusiv componente analitice și de previziune. A fost manifestat și interesul în schimbul de bune practici privind procesul de identificare și accesare a fondurilor externe, în special în perioada de pre-aderare la UE și de includerea Republicii Moldova ca partener de cooperare prioritar.


Totodată, ministrul a lansat invitația către MAI din Austria de a participa activ la Hub-ul de sprijin al UE pentru Securitate Internă și Management al Frontierei, localizat la Chișinău și coordonat de Delegația UE în Moldova. Ministrul și-a exprimat interesul de a stabili un parteneriat cu unitatea „Kobra” a Ministerului de Interne din Austria, de a dezvolta un program de instruire pe intervenții, bazată pe experiența Centrul de antrenament al pompierilor din Viena, precum și de a identifica burse în cadrul Academiei de Securitate al Ministerului Federal din Austria.



La finalul ședinței, ministrul Ana Revenco a lansat o invitație oficială către omologul său de a vizita Republica Moldova la sfîrșitul anului curent, pentru a fortifica colaborarea între cele două ministere.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?