Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

MAI va proteja copiii în mediul online

12 oct. 2022,, 12:30   Societate
2685 0

Republica Moldova este expusă riscurilor multiple privind abuzul copiilor în mediul online – fenomen ce victimizează tot mai mulți copii iar tehnologizarea proceselor trebuie însoțite și de măsuri de răspuns.

Aceste vulnerabilități sînt generate de mai mulți factori, precum migrația de muncă a populației în afara țării (circa 37% din copii locuiesc cu un singur părinte sau fără părinții lor biologici), sărăcia (28% de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Republica Moldova), dar și noile provocări generate de războiul în Ucraina și un aflux mare de refugiați pe teritoriul țării, dintre care peste 42.000 sînt copii.


La nivel național, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, au fost stabilite 294 de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor, iar cca 15 % din aceste au fost săvîrșite cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

Pentru a dezvolta politici și soluții spre protejarea copiilor de exploatarea și abuzul sexual online, Republica Moldova, prin intermediul MAI, este parte a Alianței Globale We Protect, care s-a întrunit într-o ședința de lucru online pentru a modela și implementa un răspuns global coordonat în acest sens – subiect important pentru toate statele din cadrul Alianței.

Astfel, MAI își reconfirmă angajamentul ferm pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen. Cu acest scop, au fost întreprinși și parcurși pașii necesari spre constituirea Comisiei specializate pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei, pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale, care la data de 19 mai 2022, a fost instituită prin Dispoziția Guvernului, fiind aprobat și Regulamentul acesteia. Entitatea este importantă și necesară, în contextul în care abuzurile asupra copiilor au devenit mai frecvente, din cauza mediului social fragil și instabil, dar și din cauza vulnerabilităților sporite a copiilor, în contextul crizelor cauzate de războiul din Ucraina.


La fel, în viitorul apropiat, va fi lansat mecanismul de raportare a abuzului sexual online, în colaborare cu instituțiile de drept, ONG-urile naționale și organizațiile internaționale, ce va contribui la consolidarea efortului țării în protejarea copiilor de exploatarea și abuzul sexual online. În acest sens, MAI va continua să intervină în forță pentru a asigura toate procesele necesare spre asigurarea unei protecții eficiente a copiilor.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?