X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comrat: Scandalul lingvistic se amplifică

1 aug. 2023,, 21:40   Politică
4020 0

Scandalul lingvistic din autonomia găgăuză ia amploare.

Șapte candidați pentru funcții în administrația locală nu au promovat testul de cunoaștere a limbii găgăuze, pe care sînt obligați să o cunoască conform normelor legislative locale. În context, reprezentanții Adunării Populare i-au criticat pe bașcanul ales Evgenia Guțul și pe Ilan Șor din cauza presiunii asupra aleșilor locali pentru a accepta noua componență a Comitetului Executiv de la Comrat.

Cu o oră înainte de ședința comisiei lingvistice, aleșii locali au declarat în cadrul unui briefing că se fac presiuni asupra lor prin mitinguri, care au loc în mod regulat la Comrat în ultima perioadă.

„Acțiunile membrilor echipei noului bașcan sînt inacceptabile. Ele duc la o complicare a situației socio-politice din Găgăuzia, amenință securitatea autonomiei. Le reamintim că, Găgăuzia nu este a partidului Șor sau a altei formațiuni”, a menționat vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu.

Fostul primar de Orhei și adjunctul noului bașcan, Pavel Verejanu, a recunoscut că nu cunoaște găgăuza, dar a promis să o învețe.


„Toți știu că eu nu cunosc limba găgăuză, dar am promis că mi-am luat angajamentul să o învăț. Țin să remarc faptul că, din cele trei limbi oficiale în autonomie, eu cunosc două din ele. Asta e un plus”, a subliniat Pavel Verejanu.

Despre faptul că nu cunosc găgăuza au recunoscut și alți candidați. Totuși, au fost și din cei care au trecut testul.

Examenul la cunoașterea limbii găgăuze a durat cîteva ore, după care au fost anunțate rezultatele.

„Din 21 de candidați pentru funcții în Comitetul Executiv, șapte nu cunosc limba găgăuză. Nu putem să vă spunem numele pentru că la moment se întocmesc rezultatele. Urmează să le facem publice”, a spus președintele comisiei lingvistice, Dmitri Manastîrlî.

Conform procedurilor, Evghenia Guțul este obligată să înlocuiască candidații care nu au trecut testul.

11
7
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?