Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: Găgăuzia nu este teritoriul lui Șor

1 aug. 2023,, 20:15   Politică
3592 0

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei (APG) au criticat mitingul partidului desființat și recunoscut neconstituțional "Șor" în cadrul ședinței din 28 iulie și l-au acuzat de presiuni.

După cum au declarat deputații în cadrul unui briefing de presă, mitingul este un element de presiune și amenințări, relatează portalul nokta.

"Susținătorii motivați financiar ai partidului [neconstituțional] Șor au cerut Adunării Populare să aprobe imediat componența Comitetului Executiv, a cărui listă a fost anunțată în ajun de domnul Șor de pe un monitor. Subliniez, nu de către bașcan, ci de către domnul Șor, ceea ce nu corespunde cerințelor Codului Găgăuziei", a declarat vicepreședintele APG, Gheorghe Leiciu.

Deputatul Nicolai Ormanji a declarat că mitingul a fost condus de oameni din echipa lui Guțul, iar protestatarii au fost "interesați financiar”. Deputatul Nicolai Ivanciuc a adăugat că protestatarii au spus că au fost plătiți cu 500 de lei pentru a "veni și a striga".

"A fost un om care organiza și stimula mulțimea. El pretinde la o funcție înaltă în Comitetul Executiv. Acest lucru este inacceptabil. Și apare întrebarea privind sănătatea moral-psihologică a acestei persoane", a spus Ivanciuc.


Deputatul Alexandr Tarnavschi a subliniat că APG nu restricționează dreptul oamenilor la libertatea de exprimare.

"Dar sînt sigur că ceea ce s-a întîmplat vineri nu a fost sancționat în conformitate cu legea. ( ... ) Acel miting spontan este un element de presiune și amenințări împotriva deputaților Adunării Populare", a spus Tarnavschi. Probabil, deputatul se referă la prevederea legii, potrivit căreia organizatorii mitingurilor trebuie să anunțe primăria despre desfășurarea protestului, timpul și locul.

Deputatul Ormanji s-a adresat protestatarilor și le-a cerut să se comporte "corect" și în cadrul legii.

"Nu transformați Găgăuzia noastră într-un cîmp de confruntări între partide", a spus Ormanji.

Leiciu a explicat că problema nu a putut fi inclusă pe ordinea de zi, deoarece mai întîi componența Comitetului Executiv trebuie aprobată de comisiile APG și abia după aceea este examinată în cadrul ședinței.

"Prin intimidare, amenințări, șantaj, insulte, au încercat să convingă deputații să ia o decizie evident ilegală", a continuat deputatul.

El a adăugat că deputații vor colabora cu bașcanul, dar numai "în interesul poporului găgăuz și în cadrul legii".

Tarnavschi a reamintit că Comitetul Executiv a fost reprezentat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost găsit vinovat de fraudă și spălare de bani și condamnat la 15 ani de închisoare.

"Dacă noi, deputații care am fost aleși să respectăm legislația, nu o respectăm, atunci ce vom cere de la alegătorii noștri? Justiția națională a fost ignorată în totalitate atunci cînd o persoană condamnată ne-a prezentat componența Comitetului Executiv. Acesta este un fel de suprarealism în secolul XXI într-o autonomie democratică și legală. Astfel de acțiuni duc la izolarea în continuare a Găgăuziei. ( ... ) Găgăuzia nu este teritoriul lui Șor", a spus Tarnavschi și a menționat că niciun reprezentant internațional nu a felicitat-o încă pe Guțul pentru preluarea mandatului.

Leiciu a spus că exprimă opinia "majorității absolute" a deputaților, iar briefingul este coordonat cu "majoritatea absolută".

"Acțiunile întreprinse de susținătorii noii guvernării, bașcan, sînt inacceptabile. Acestea duc la complicarea situației social-politice din Găgăuzia, amenință securitatea autonomiei în sine. Aș dori să le reamintesc tuturor că Găgăuzia nu este o celulă a partidului Șor sau a oricărei alte structuri de partid. Găgăuzia a fost creată și va continua să existe în interesul poporului găgăuz, pentru a răspunde nevoilor sale politice, economice, sociale, culturale, dar nu nevoilor unor indivizi care sînt în conflict cu legea", a subliniat Leiciu.

Deputatul APG, Mihail Jelezoglo, a declarat că nu va vota pentru componența Comitetului Executiv propus de Șor, deoarece aceasta nu corespunde legii Găgăuziei.

"Cerința de a cunoaște limba nu este doar o cerință legală, este un drept moral al poporului nostru, care a fost cîștigat în anii 90 pentru a păstra limba și poporul", a spus Jelezoglo.

La 28 iulie, Adunarea Populară a Găgăuziei a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței problema aprobării noii componențe a Comitetului Executiv din cauza încălcării legislației autonomiei. Deputații și-au argumentat decizia prin faptul că la ședință a lipsit bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și membrii Comitetului Executiv, care, în plus, nu cunosc limba găgăuză, iar acest lucru este prevăzut de legislația autonomiei.

12
2
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?