X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Armenia sparge toate șabloanele. În ce constă unicitatea „cazului” armean?

26 oct. 2018,, 14:00   Politică
3802 0

Armenia a spart toate șabloanele în ce privește politica sa externă. Cazul ei cu revoluția „de catifea” a fost și el unic în spațiul post-sovietic, schimbarea de putere în țară pe cale pașnică, fără vărsări de sînge, fără utilizarea sloganurilor geopolitice și fără sprijinului larg al Occidentului.

Declaraţia în cauză a fost făcută de președintele Comunității Armene din Republica Moldova, consilierul municipal al Partidului Socialiștilor, Stanislav Vartanian, în cadrul emisiunii TV "Mehanizm deistvia” a Elenei Leviţkaia-Pahomova" de la canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Făcînd o evaluare a evenimentelor din Armenia, el a menționat că armenii erau, pur şi simplu, obosiţi de nelegiuirile, care se petreceau în țara lor, unde o serie de oligarhi au controlat situația mult timp, iar președintele de atunci Serj Sargsyan și Partidul Republican, condus de el, erau într-un fel judecători şi mediatori, oferindu-le acestora protecție politică.

"Oamenii s-au săturat de acest lucru. S-a găsit o persoană, care nu s-a temut să-şi asume responsabilitatea, care a riscat, punînd totul la bătaie. El a pornit de la Gyumri spre Erevan, parucrgînd pe jos jumătate din Armenie cu cîțiva dintre tovarăşii săi fideli. În calitate de opoziționist, Nikol Pashinyan a luptat de mulți ani, s-a opus autorităților, ba chiar a stat la închisoare. A simțit însă că e momentul potrivit şi a pus totul la bătaie. Chiar și mulți dintre tovarășii lui din Parlament nu au crezut cu adevărat în succesul acțiunilor sale. Dar curajul și intuiţia politică a lui Nikol Pashinyan, amplificate de enorma nemulțumire a armenilor, atît de la Erevan, cît și din întreaga țară şi-au jucat rolul și astfel acțiunile sale au dus la o revoluție de neînţeles pentru întreaga lume", a spus Stanislav Vartanian.

El a menționat că schimbarea puterii în Armenia nu are legătură cu geopolitica. "Frontiera armeană este păzită de trupele ruse, baza militară rusă se află în Armenia, această țară este membră CEE, (EurAsEC), aceasta blochează toate rezoluțiile antirusești din cadrul ONU și este unul dintre puținii aliați ai Rusiei în Caucaz și în Caucazul de Sud. Astfel, nu există niciun context geopolitic în revoluția, care a avut loc în Armenia", a menţionat preşedintele Comunității Armene din Moldova.


El a subliniat că Nikol Pashinyan este demn de toată admirația, pentru că i-a reîntors speranța de schimbare poporului armean, poporul s-a însuflețit, deși pînă la acest moment toată lumea era deprimată, de la oamenii simpli pînă la agenți economici, care vedeau corupția peste tot, știau ce domenii controlează, cui și cît trebuie să plătească. Totul era împărțit în sfere mari de influență. Poporul însă a vrut schimbare și i-a reușit.

Stanislav Vartanian a atras atenția asupra faptului surprinzător că, în prezent, politicienii și cetățenii trăiesc într-o nouă realitate, cînd sursele mass-media tradiționale își pierd puterea și, spre exemplu, liderul revoluției armene Nikol Pashinyan este capabil să strîngă în piaţă 40-50 de mii de persoane timp de o jumătate de oră, doar mulţumită rețelelor de socializare.

Preşedintele Comunității Armene din Moldova a subliniat, de asemenea, că Armenia este un caz special, deoarece implementează cu succes politica sa "și-şi", care permite participarea paralelă a țării atît la proiectul de integrare europeană, cît şi la cel eurasiatic. "Aceasta nu este o politică ca în Moldova, cînd autoritățile actuale abandonează Estul, piețele sale, legăturile tradiționale și spun că vor să meargă în Occident, vor în Europa. Totodată, Uniunea Europeană a semnat Acordul privind cooperarea largă cu Armenia - o țară a Uniunii Eurasiatice. Armenia a spart toate șabloanele și doar dacă cetățenii Republicii Moldova, din fiecare sat și oraș ar înțelege că e posibil să ajungă la acorduri cu partenerii atît din Est, cît și din Vest, că e posibil să fie menţinută balanţa și să se afle în relații bune cu toată lumea, mai ales, cînd geografic vă aflaţi la mijloc, spre deosebire de aceeași Armenie. Soarta Moldovei este să fie o punte între Occident și Orient. Destinul nostru este ca, în cele din urmă, să vină la putere acei politicieni, care vor promova o politică cu adevărat echilibrată", a menţionat Stanislav Vartanian.

El a mai subliniat faptul că Armenia negociază în prezent un regim fără vize cu UE și dacă îl va primi, acesta va fi încă o dovadă a eșecului politic al actualelor autorități pro-europene din Moldova. "Atunci ei nu vor avea niciun argument, pentru a-și explica acțiunile legate de nevoia de a rupe relațiile cu Rusia și CSI-ul în scopul de a obține regim fără vize etc.", a spus consilierul municipal din partea PSRM.

Președintele Comunității Armene din Moldova a remarcat că Armenia are o diasporă foarte mare în Occident. "Armenii au legături multe şi mari, călătoresc foarte mult și au văzut multe. Ei știu ce e şi cum e în lume, în Europa, în Rusia, în SUA. Ei știu că nu tot aurul strălucește, că nu va mai fi nicio mană cerească, pentru că nimeni în Occident nu-i așteaptă cu brațele deschise pe cetățenii din CSI, ei au nevoie de forță de muncă și o au pînă cînd în persoana cetățenilor din statele baltice, Polonia și a altor țări", a subliniat Stanislav Vartanian.

El a accentuat faptul că există unele diferențe între Moldova și Armenia, deoarece Armenia nu este împărțită în două tabere mari, cum e Moldova şi care nu a ajuns la vreun consens cu privire la istorie, limbă, identitate, în Armenia însă nu există astfel de probleme, iar statalitatea este ceva sacru şi de netăgăduit; războiul civil fiind astfel imposibil în Armenia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?