X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Pregătim beciul pentru iarnă - ce conserve pregătesc gospodinele

5 sep. 2023,, 10:14   Societate
2621 0

Pregătirea conservelor pentru iarnă este o tradiție seculară și pentru gospodinele din Republica Moldova.

Multe cămări sînt deja umplute cu gemuri, dulceţuri şi compoturi, iar acum urmează murăturile. Fiecare gospodină are, cel puţin, un ingredient secret pentru ca murăturile să fie cît mai gustoase.

Murăturile sînt alimente, care prin procesul de fermentație, își măresc aciditatea și sînt conservate o perioadă lungă de timp. În procesul tehnologic, alimentele sînt scufundate în saramură sau într-o soluție de oțet. Pentru roşiile murate, Olga Staver din Scoreni, raionul Străşeni are o reţetă specială.

"Mărar, chiperi, usturoi şi hrean pun, la fel, o lingură de sare la litru de apă", spune Olga Staver din Scoreni. Legumele şi fructele bune de pus la borcan sînt cele proaspăt culese din propria grădină, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Noi singuri creştem fructele și legumele, sînt fără nitraţi. Murăturile sînt un aliment important și sănătos", spune și Ion Staver.


La piață, un kilogram de roşii poate fi cumpărat cu 12 lei, un kilogram de ardei dulci, de la 10 lei. Tot 10 lei sînt și vinetele iar castraveți costă cam 13 lei kilogramul.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?