Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Nu ai viză de reședință? Cum îți poți înscrie copilul la grădinița din apropierea casei

29 mai. 2022,, 04:00   Societate
10134 0

Părinţii care nu au viză de reşedinţă în capitală, dar locuiesc aici și doresc să-şi înscrie copilul la o grădiniţa aproape de casă trebuie să fie pregătiţi pentru un refuz.

Deoarece la înscriere prioritate li se dă copiilor cu domiciliul din raza grădiniţei respective. Și doar dacă rămîn locuri libere, se ia decizia înscrierii şi altor copii, în baza cererilor.

Potrivit autorităților municipale toţi părinţii care vor să-şi înscrie copilul la grădiniţă trebuie să depună o cere online pe https://egradinita.md/ și să urmeze toți pașii de înscriere.

În cazul părinţilor fără viză de reşedinţă, poate fi prezentat un act de la Comisariatul de Poliţie de sector, care confirmă în baza evidenţei pe care o deţine Poliţia că familia într-adevăr figurează pe adresa respectivă. Nu sînt acceptate acte confirmative eliberate de gestionarii blocurilor de locuit, pentru că aceștia nu au statut de autoritate juridică.

În Codul Educaţiei se menţionează dreptul părintelui de a alege instituţia în care vrea să-şi înscrie copilul, însă au prioritate cei din district. Părintele poate cere ca copilul să fie înscris în grădiniţa care este mai aproape de locuinţă sau de serviciu, dar acest lucru nu înseamnă că în instituţia respectivă vor fi locuri disponibile.

Potrivit Regulamentului instituţiei de educaţie preşcolară, înscrierea copiilor în instituţiile preşcolare de tip general are loc de la vîrsta de 3 ani în funcție de locurile disponibile.

La înscrierea copiilor în instituţiile preşcolare de tip general, prioritate se acordă celor educaţi de un singur părinte, copiilor ale căror mame îşi fac studiile, copiilor tutelaţi, copiilor ai căror părinți sînt orbi, surzi sau invalizi de grupa I sau a II-a, copiilor ai căror părinţi îşi fac serviciul militar, precum şi celor din familiile cu mulţi copii (3 şi mai mulţi copii de vîrstă preşcolară şi şcolară).

Procesul de aplicare:

  1. Autorizați-vă prin adresa de email
  2. Alegeți Instituția
  3. Accesați Trimite Cerere
  4. Completați cererea
  5. Primiți confirmare pe mail
  6. Urmăriți statutul cererii în Cabinetul Părintelui
  7. Accesul la eGrădiniță


În browser, introduceți următoarea adresă :

http://egradinita.md/

  1. Meniul pentru navigare

Butoanele de navigare sînt afișate în partea de sus a paginii eGrădiniță. Acestea sînt:

1. Grădinițe;

2. Informații utile;

3. Cabinet;

4. Contacte;

5. Setarea limbii.

  1. Autorizarea

Pentru a crea o cerere de înscriere a copilului la grădiniță, este necesar să vă autorizați prin email.

Autorizarea poate fi efectuată pe Pagina Principală.

Pentru aceasta, este nevoie să confirmați adresa dvs. de email. După ce primiți confirmarea înregistrării pe email-ul indicat, veți putea depune o cerere pentru înscrierea copilului dvs. la grădiniță.

Odată ce a fost transmis link-ul, mesajul de pe pagina principală va fi schimbat:

În scrisoarea pe care o veți primi la adresa dvs. de email veți vedea butonul “Confirmă”. Făcînd click pe acest buton, vă confirmați automat înregistrarea și acum aveți posibilitatea să depuneți o cerere nouă sau să verificați statutul cererilor existente pentru înscrierea copiilor la grădiniță pe site-ul egradinita.md.

Accesînd cabinetul, veți vedea o listă cu toate cererile de înscriere pe care le-ați depus. Puteți completa și depune o cerere nouă - utilizați butonul “Cerere nouă” sau selectați instituția de învățămînt dorită din secțiunea “Grădinițe” și accesați butonul Trimite Cerere

Ulterior, cînd veți accesa în mod autorizat site-ul egradinita.md, veți putea vedea toate cererile dvs. și statutul lor.

  1. Alegeți instituția

Accesați butonul Grădinițe din bara de navigare, pentru a identifica instituția de învățămînt care corespunde adresei de domiciliu.

Instituțiile sînt repartizate pe sectoarele Municipiului Chișinău. Puteți selecta toate Grădinițele din sectorul dvs. sau puteți alege o instituție preșcolară care corespunde adresei dvs. de domiciliu. Pentru aceasta, în cîmpul de căutare introduceți adresa dvs. de domiciliu (strada).

Sub denumirea instituției sînt enumerate toate adresele deservite de această instituție preșcolară, iar în blocul din partea dreaptă sînt afișate informațiile despre grădiniță:

  1. Adresa instituției;
  2. Sectorul;
  3. Numărul de locuri disponibile;
  4. Registrul public;
  5. Informații detaliate despre grădiniță;
  6. Buton Trimite cerere.

După ce ați ales instituția de învățămînt, faceți click pe butonul ”Trimite cerere” pentru a accesa formularul de cerere.

  1. Completarea cererii

Completați cîmpurile cererii cu informațiile necesare, atașați documentele și puneți bifele “Confirm că datele introduse și documentele atașate sînt veridice” și “Sînt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal”. Apoi accesați butonul ”Trimite cerere”.

Important! Toate cîmpurile sînt obligatorii, cu excepția blocului “Cazuri prioritare”, care se bifează doar dacă este cazul.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru completarea cererii, consultați secțiunea Informații. În această secțiune veți găsi:

  1. Ghid de completare a cererii
  2. Reguli
  3. Întrebări frecvente
  4. Instrucțiuni video
  1. Lista de cereri

Pentru a trece la Lista de cereri expediate de dvs., accesați secțiunea “Lista de cereri”.

În “Lista de cereri” puteți vizualiza și verifica statutul cererilor depuse de către dvs.

Cererea poate avea unul dintre următoarele statuturi:

  • Neprocesată
  • Înregistrată
  • Solicitare Acte
  • Retrasă
  • Respinsă
  • Înmatriculată
  • Tranferată

Cererea poate fi Retrasă sau Editată pînă la obținerea statutului de “Înregistrată” sau “Respinsă”.

În cazul în care, pînă la data de 31 august a anului curent, copilul nu are vîrsta de 7 ani și/sau dacă adresa de reședință a familiei nu se regăsește în lista adreselor de deservire a acestei instituții de învățămînt, cererea depusă va fi transferată pentru examinare în etapa a doua - după ce vor fi luate în considerare toate cererile care corespund condițiilor.

  1. Editarea cererii

Cererea cu statutul de “Neprocesată” sau “Solicitare acte” poate fi editată, accesînd butonul ”Editează”.

Atenție! Pentru a depune o cerere la o altă instituție preșcolară pentru același copil, este necesar să retrageți cererea precedentă și să depuneți una nouă.

  1. Cererea a fost completată

Dacă ați urmat instrucțiunile corect, instant veți primi un email cu următorul conținut:

  1. Procesarea cererii

Acum urmează ca administrația Grădiniței să proceseze cererea dumneavoastră electronică. Dacă datele introduse sînt corecte, a fost respectată procedura de înregistrare și există locuri disponibile, veți primi un email care conține un mesaj despre acceptarea copilului în instituția de învățămînt și o invitație de a vă prezenta cu originalele actelor la grădiniță.

Dacă cererea este respinsă, motivul va fi indicat în email, cererea va fi ștearsă din sistem și va trebui să depuneți o nouă cerere electronică la altă instituție preșcolară.

  1. Verificarea cererii

Puteți verifica cererea depusă de dvs. în secțiunea Registru public din Lista Grădinițelor.

Puteți găsi cererea dvs. în lista comună. De asemenea, puteți căuta după numărul cererii, prenumele copilului sau ultimele cifre din IDNP-ul copilului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?