Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Starîș: „Am învățat să coexistăm și am trecut prin multe lucruri”

24 iul. 2022,, 11:00   Societate
4264 0

Operațiunea rusă de menținere a păcii de pe Nistru și-a demonstrat eficiența înaltă de-a lungul a 30 de ani, iar locuitorii ambelor maluri ale Nistrului au învățat să coexiste între ei, au scăpat de ură, și-au mai tănăduit rănile și au trecut prin multe lucruri, iar acum Chişinăul şi Tiraspolul vor trebui să ajungă la un acord asupra unei decizii finale în problema transnistreană.

Această opinie a fost exprimată de deputatul în Parlamentul Republicii Moldova din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, secretarul Comitetului Central al PCRM Constantin Starîș, participînd în calitate de invitat la emisiunea de autor a Liudmilei Belcenkova „TEMA” de la postul de televiziune „Primul în Moldova”, relatează Noi.md.

El a menționat că, în calitate de jurnalist, a fost martor la acele evenimente de acum 30 de ani, cînd armata a 14-a a separat părțile în conflict timp, iar acesta a fost începutul procesului de menținere a păcii pe Nistru.

„Se poate vorbi mult, dar trebuie să ținem cont de fapte. Nu am avut un conflict de 30 de ani. În acești 30 de ani, am învățat să conviețuim. Da, în acești 30 de ani încă nu am reunificat țara. Dar, în orice caz, un fel de ură la nivelul societății, nu o mai avem. Totuși, am tămăduit cumva aceste răni. Am trecut deja prin multe lucruri. Dar dacă ne întoarcem la această retorică „ei și noi”, „sînt vatnici retardați, iar noi sîntem pro-europeni progresivi”, atunci, bineînțeles, nu vom returna niciodată nimic. Dacă continuăm să tot arătăm cu degetul spre Federație Rusă, care, cel puțin, prin operațiunea de menținere a păcii de 30 de ani nu a permis să se verse nici măcar o picătură de sînge pe Nistru. Acesta este un rezultat bun. Sîntem mai aproape sau mai departe de reglementarea problemei transnistrene? Am fost aproape undeva cu soluționarea problemei. Nu au existat soluții ideale. Dar astăzi, pînă la urmă, spunem că nu poate exista nicio federație și nici o confederație, și prin aceasta ne îndepărtăm puțin de soluția problemei. Dar, atunci să ne gîndim cum putem uni ţara în cadrul unui stat unitar. Dar, în orice caz, avem un subiect de conversație. Dacă s-ar fi vărsat sînge acolo, nu s-ar fi întîmplat”, a subliniat Constantin Starîș.

El a spus că speră și așteaptă foarte mult ca oficialul Chișinău să nu se retragă din Acordul semnat în 1992 privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?