X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Biroul Politici de Reintegrare – despre declarația Ministerului rus al Apărării privind pacificatorii din Transnistria

21 iul. 2022,, 16:45   Politică
3924 0

Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova nu are informații despre careva piedici pentru pacificatorii ruși în regiunea transnistreană.

Acest lucru s-a afirmat în departament, comentînd pentru Noi.md declarația prim-adjunctului șefului Statului Major al Forțelor Terestre Ruse Igor Sokorenko, care a spus că Moldova împiedică noi livrări de echipamente și alte utilaje pentru pacificatorii ruși din Transnistria.

Reamintim că, potrivit lui Igor Sokorenko, obstacolele în calea furnizării de arme și echipamente militare sînt create pe baza uzurii echipamentului deja disponibil pentru menținerea păcii.

Reprezentantul Ministerului Apărării a menționat că partea moldovenească ar fi îngreunat obținerea permiselor de intrare pentru militarii ruși, iar controlul vamal la frontieră este tărăgănat nejustificat.

„Această situație se dezvoltă pe fondul închiderii secțiunii transnistrene a frontierei de stat ucrainene-moldovenești de către Kiev și denunțării acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federației Ruse și a mărfurilor militare prin teritoriul Ucrainei”, a spus Sokorenko.


El a subliniat că Chișinăul a respins toate propunerile departamentului militar rus de consultări pe această temă. În special, Ministerul Apărării a propus schimbarea procedurii de intrare în republică de la permisiv la notificare.

Sokorenko a amintit că Moldova a interzis intrarea în țară a militarilor sosiți pentru a-și face serviciul în trupele ruse.

Menționăm că responsabilii din cadrul Biroului Politici de Reitegrare, într-un comentariu pentru Noi.md, au menționat că Acordul cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, a contribuit la acea etapă, la stoparea fazei active a confruntărilor militare în stînga Nistrului, avînd scopul de a pune bazele revenirii la un proces de soluționare pașnică a conflictului.

Totodată, pe parcursul anilor a devenit evidentă existența unor lacune în aplicarea deplină și conformă a prevederilor stipulate în Acord, iar Republica Moldova accentuează deja de două decenii oportunitatea transformării actualului mecanism de menținere a păcii într-o operațiune civilă multinațională cu mandat internațional.

În situația regională încordată, o eventuală retragere din acest acord fără a-l putea înlocui cu un alt mecanism mai adaptat noilor realități și sarcini, ar putea spori riscul unor provocări militare și instabilității multidimensionale”, se mai arată în răspunsul Biroului Politici de Reitegrare oferit în exclusivitate pentru Noi.md.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?