Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Călătoria prin raionul Făleşti: de la Glinjeni pînă la Rediul de Sus (Slideshow)

12 apr. 2020,, 19:00   Societate
10287 0

Continuăm seria noastră de publicaţii despre călătoriile prin raioanele Republicii Moldova.

Scopul acestor articole e de a vă oferi o imagine generală asupra unicităţii fiecăreia dintre ele, evidențiind atît caracteristicile sale geografice, cît și cele cultural-istorice. Ţinem, să punem accentele astfel încît dvs. vizitatorii site-ului nostru să vă puteţi crea o perspectiva clară a acestor călătorii prin intermediul fotografiilor, pe care vi le propunem.

Raionul Fălești este situat în partea de nord-vest a țării şi este cel mai sudic dintre raioanele nordice, fiind unul dintre cele unsprezece raioane din preajma Prutului. Se învecinează cu raioanele: la nord ‒ cu Glodeni, la est ‒ cu Sîngerei, iar la sud ‒ cu Ungheni. Frontiera de vest a raionului se mărgineşte cu Prutul. Suprafaţa raionului este puţin mai mare de un km², cu înălţimi care variază de la 90 m pînă la 200 m deasupra nivelului mării. Relieful este de cîmpie deluroasă, la nord și la est, prezentînd înălţimi mai mari, iar în partea de vest se află depresiunea Prutului. Populația raionului e de aproximativ 100 de mii de oameni, dintre care 82 mii sînt locuitorii ai satelor, iar 19 mii sînt orășeni. Aproximativ 11 de mii de hectare sînt ocupate de pădure, 18 hectare ‒ de terenurile arabile, iar aproximativ 3 ha ocupă întinderile de ape (rîuri mici și lacuri artificiale).

Oraşul Făleşti este centrul administrativ al raionului. Conform ultimului recensămînt în oraş locuiesc 18.900 de persoane. Făleştiul a fost menționat pentru prima oară în documentele istorice în anul 1429, iar statutul de oraș i-a fost acordat în anul 1940. Este un oraş frumos, bine amenajat, curat și foarte confortabil. Nu am văzut în oraş vreo capodoperă arhitecturală, însă clădirea Centrului de Creaţie pentru Copii și Tineret arată impresionant, iar în faţa centrului am putut admira un scuar confortabil. În partea din spate a clădirii se află Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi", care era originar din satul Albineţul Vechi din Raionul Fălești. Aici sînt expuse 13 lucrări sculpturale ale maestrului, în total muzeul numără mai mult de 4 mii de exponate. În oraş există un parc mare și frumos. Mult prea atractiv arată casele vechi construite în stil moldovenesc tradițional. Trebuie să vă spunem, că la Făleşti locuiesc 74% de moldoveni, 16% de ruşi și 11% de ucraineni. Majoritatea satelor din regiune sînt moldoveneşti, dar am dat şi de unul rusesc ‒ Egorovca, îl veți putea vedea în pozele noastre.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?