Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Comisarul european pentru transporturi: Există potențial de finanțare a modernizării căilor ferate

27 noi. 2021,, 11:13   Societate
3631 0

Европейский Союз инвестирует в модернизацию железных дорог, поскольку это один из наименее загрязняющих видов транспорта. Об этом говорит еврокомиссар по транспорту Адина Вэлеан.

Prezent la Chișinău, oficialul a menționat că Republica Moldova, aflîndu-se la intersecția dintre Uniunea Europeană și zona estică, ar trebui să investească în mecanismul de adaptare a materialului rulant la diferite ecartamente. În același timp, Adina Vălean a menționat că lipsa electrificării căii ferate a Republicii Moldova reprezintă o problemă, ce poate fi soluționată cu sprijinul partenerilor externi, notează IPN.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, spune că Republica Moldova ar trebui să vină cu proiecte concrete de modernizare a căilor ferate, întrucît acum Uniunea Europeană investește mult în acest mijloc de transport.

„Pentru modernizarea căii ferate există multă deschidere din partea Uniunii Europene și potențial mare de finanțare, întrucît este considerat unul dintre mijloacele de transport cel mai puțin poluant, dar, în același timp, Republica Moldova trebuie să se gîndească la electrificare, aici calea ferată nu este electrificată, deci, acest aspect trebuie să facă parte din proiect”, a spus Adina Vălean, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Potrivit Adinei Vălean, pentru Republica Moldova ar trebui identificate soluții tehnice, astfel încît la nivelul căilor ferate să fie asigurată conectivitatea atît cu Ucraina, cît și cu România, respectiv, Uniunea Europeană.

„Și în Uniunea Europeană în prezent avem 3 ecartamente, dar asta nu ne împiedică să colaborăm și statele fac investiții pentru adaptare. Sunt două posibilități: ori lucrezi la șină s-o faci dublă, ori recurgi la modalitățile de adaptare a materialului rulant la diverse ecartamente. Există soluții tehnice și inovatoare. Întrucît Republica Moldova este interesată să asigure o circulație în coridor și către Ucraina, adaptarea materialului rulant ar fi o soluție”, a mai spus Adina Vălean.

Lungimea totală a rețelei de cale ferată administrată de Calea Ferată a Moldovei este de 1.232 kilometri dintre care 1.218 km reprezintă ecartament larg (sovietic) și doar 14 km - ecartament european. Primul segment de cale ferată cu ecartament european a fost dat în exploatare în 2013 și asigură conexiunea

Международный порт Джурджулешты с Румынией.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?