X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Detalii ale noului proiect, dedicat aniversării a 75-a a Operaţiunii Iaşi-Chişinău

8 iun. 2019,, 14:00   Societate
3038 0

”Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei” - premiera filmului cu această denumire va avea loc în august, cu ocazia jubileului de 75 ani al acestui eveniment important pentru Republica Moldova.

Despre realizarea proiectului a relatat pentru Noi.md scenarista filmului, jurnalista TV Elena Leviţkaia-Pahomova.

Ea a menţionat că în realizarea proiectului este antrenată o echipă numeroasă, după criteriile acceptate în Moldova, da nu prea mare, după cele acceptate în alte ţări.

«Avem o echipă mare, dacă măsurăm ca la noi, dar foarte mică dacă măsurăm ca în cazul proiectelor televizate din țările în care există posturi TV mari. Îi voi enumera doar pe cei de bază. Producător și regizor, ca și în proiectele anterioare - Natalia Anisimova, operatori – Evghenii Dedcov și Serghei Mardari, specialist în montaj – Alexandr Dedcov, avem și o echipă mare de graficieni. Mă închin în special în fața graficienilor, deoarece este un pas nou, mare în domeniul documentarelor și e făcut foarte calitativ», a menţionat Elena Leviţkaia-Pahomova.

«Plus la aceasta, Specificul proiectului nostru este faptul că noi verificăm fiecare literă, fiecare cuvînt, pentru ca informația să fie cu adevărat echilibrată, să nu existe nici un fel de devieri. Avem fapte, avem destine și reieșind din ele povestim despre evenimente. Filmul nostru diferă de altele, consacrate operațiunii Iași-Chișinău, prin faptul că el nu se încheie cu eliberarea Moldovei. Ei bine, proiectul nostru relatează mai mult despre importanța operațiunii Iași-Chișinău în perioada întregului război», a specificat jurnalista de televiziune.


Ea a ţinut să amintească faptul că, alături de operațiunea ”Bagration”, ea a adus armata sovietică la hotarele Europei, dincolo de Uniunea Sovietică, și a început eliberarea Europei de nazism.

«Aşadar, anticipînd întrebarea despre teritoriile filmărilor noastre, voi spune că punctul final al filmărilor a fost Berlinul. Căci ostașii noștri, moldoveni în componența Armatei Roșii, au ajuns la Berlin! Unul dintre tancurile care stă dincolo de Porțile Brandenburg, a făcut parte din coloana ”De la oamenii muncii din Moldova”, creată pe banii locuitorilor Moldovei. Și nu a fost o singură coloană, ci mai multe! În general, această temă este demnă de un proiect aparte, - aportul în Victorie a celor aflați sub ocupație, dorința lor de a se elibera de jugul nazist. Căci era un adevărat jug, - politica de dezrădăcinare a unor popoare întregi și de ”curățare” a teritoriului, nimeni nu vroia să se împace cu aceasta. Și dacă există persoane care cred că războiul putea să se termine altfel și că ar fi fost ceva benefic, îi compătimesc, ei fiind ori analfabeți, ori antiumani», a menţionat Elena Leviţkaia-Pahomova.

În continuare, ea a spus că în cadrul pregătirilor pentru realizarea peliculei a avut loc o vizită de amploare în România: Iaşi, Ploieşti, Bucureşti şi Porţile Focşani, cu un graphic de filmări foarte dur. Au avut loc filmări în Transnistria. Mai apoi vor urma filmări în Rusia.

«Implicăm atît de multe țări pentru că filmăm nu doar ceea ce se referă la noi, la meleagul nostru, proiectul nostru este focalizat pe vederea generală a istoricilor asupra celui de-al doilea Război Mondial. Spre exemplu, pe mine mă interesează în ce consta ”fascinația” nazismului, că așa de mulți oameni s-au lăsat ispitiți? Și mai voiam să găsesc răspuns la întrebarea de ce anume în Transnistria a fost făcut ghettoul, anume acolo erau deportați, după care nimiciți, evreii. Am găsit răspunsul, el va răsuna în film, în unul dintre interviuri», a subliniat jurnalista.

Potrivit Elenei, ea plasează pe pagina sa din reţeaua de socializare anumite fragmente, mai exact – povestiri ce transmit atmosfera filmărilor, dar nici un interviu. Acestea vor fi prezentate în ziua premierei.

Şi credeți-mă, discutăm cu oameni care se bucură de o mare încredere în societate, în comunitatea internațională a istoricilor, cu profesioniști veritabili. Avem savanți cu renume, avem participanți la Parada Victoriei din 1945, avem oameni care au supraviețuit Holocaustului… A fost interesant să vorbesc și chiar să disput cu istoricii despre viziunile lor asupra acelei perioade, dar și a modului cum este ea percepută acum. În diferite țări ne-am ciocnit de atitudini diferite. Spre exemplu, la Berlin atitudinea este foarte apropiată de viziunea noastră. După ce le-am spus pe scurt colaboratorilor Muzeului germano-rus cum anume este tratată tema celui de-al doilea Război Mondial în programul nostru școlar, că există opinii cum că ar fi fost bine dacă biruiau alții, ei au rămas uimiți. ”La noi așa ceva este imposibil, este inadmisibil”, - spuneau nemții. Am promis să le expediez manualele noastre, ca ei să poată studia, compara și înțelege că Moldova trebuie să se afle în centrul atenției lor», a menţionat Elena Leviţkaia-Pahomova.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?