Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum apare corupția în medicina de stat. Opinie

7 iul. 2021,, 12:30   Societate
3891 1

În medicina de stat, corupția este generată de pacienții înșiși, din cauza incapacității statului de a oferi asistență promptă necesară tuturor în baza poliței de asigurare și a nedorinței pacienților de a aștepta la coada lungă în lista generală sau de a se adresa în clinici și spitale private.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu pe canalul YouTube "Не надо бла бла" de Doctorul în științe medicale, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgia minim invazivă, Alexandru Danci, transmite Noi.md.

El a menționat că cuvântul "corupție" a devenit un meme în Moldova și mulți oameni vorbesc despre lupta împotriva corupției, dar nu înțeleg pînă la capăt ce este aceasta și trebuie să clarificăm calm acest termen.

Comentînd situația cînd un pacient care are nevoie de intervenție chirurgicală nu poate aștepta mult timp la rînd într-un spital de stat și se adresează la un spital privat, unde este operat de medicii de la același spital de stat care lucrează part-time într-o instituție medicală privată unde a venit pacientul, Alexandru Danci, a spus că, dacă medicul care lucrează într-o clinică de stat și operează pacientul într-o clinică privată, ar face acest lucru intenționat, dacă în spital există locuri, instrumente, totul este acolo, dar ei refuză pacienții și-i trimit la o clinică privată, atunci acest lucru ar fi un element de corupție.

"Dar la noi nu este așa. La noi în clinicile de stat uneori nu există astfel de oportunități, pur fizic. Acest lucru este, de asemenea, adevărat. Asta în primul rînd. Iar în al doilea rînd, dacă e să spunem deja lucrurilor pe nume, acesta este deja un element al corupției statului. Nu personală, ci de stat. Aceasta este deja corupția de stat. Pentru că Constituția spune că Republica Moldova este un stat social, iar statul și-a asumat inițial declarativ obligația de a acorda asistență medicală gratuită. Acum, acest cuvânt "asistență medicală gratuită" a fost șters din Constituție, iar acum, după mai multe manipulări, această asistență a fost transformată în așa-numita poliță de asigurare, iar statul oferă ajutor medical în baza poliței. Dar se dovedește că aceasta este o minciună", a spus Alexandru Danci.


"Se dovedește că ceea ce au spus că vă vom asigura – nu sînt asigurate locuri fizice în spitale, nu sînt asigurate proteze, instrumente. Pur și simplu nu au acest lucru și atît și nu atunci medicii nu au ceu ce opers, elementar. Aici, în spitalul meu, eu, împreună cu echipa de medici, pot opera în medie 8 persoane pe zi. Două săli de operație – cîte patru operații pe zi. Dar pot veni aici și 20 de persoane. Ce ar trebui să le spun acestor 12 pacienți? Același lucru se întîmplă și în alte spitale. Ca urmare, pacienții așteaptă acele luni sau rezolvă problema diferit, deoarece sînt nevoiți să facă acest lucru. Sau aleg o cale de corupție. Aceasta înseamnă că vom merge în baza poliței de asigurare, dar vom plăti cuiva și vom obține și una, și alta, și vom ieși din situație", a subliniat medicul.

El a reamintit că sistemul medical de stat din Moldova a început să lupte cu corupția mai devreme și a dat exemplul Spitalului de traumatologie.

"Există astfel de aparate ca proteze. Este nevoie de un anumit număr de proteze pe care statul le cumpără pentru necesitățile pacienților în cadrul medicinii asigurate. De exemplu, cumpără 1000 de proteze pentru acest an și gata. Doar atît își poate permite compania de asigurări. Iar necesitatea de astfel de proteze este de 1500. Iar astfel de probleme trebuie rezolvate la nivel de stat. Aceasta înseamnă că în acești 1000 de pacienți vor intra cei care se află la coadă, și aici vor începe manipulările cu această coadă. Dar vreau să spun că atunci când a trebuit să fac acest lucru cu rudele mele, au făcut o proteză la picior. Am stat la coadă încă doi ani și am făcut la al doilea picior. Nu ne grăbeam. Dar eu înțeleg că, dacă ar fi trebuit să operăm de urgență, nu am fi așteptat acești doi ani, am fi căutat fonduri. Dar era imposibil să sari peste această coadă. Pentru că colegii mei mi-au spus că există coadă și atît. Și aceasta a fost o adevărată luptă împotriva corupției. Același lucru este și în alte spitale. Dacă există coadă, ei spun: "Așteptați!". Dar ce să faci, și în alte țări se așteaptă. Dar acolo e și mai rău. Acolo, pentru a ajunge la un medic de familie la consultație, oamenii așteaptă uneori și trei săptămîni, iar la un medic specialist după teste și studii, veți ajunge chiar și după șase luni. La noi medicina este foarte umană, dar și ieftină", a spus Alexandru Danci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?