X 
Criza energetică stiri: 1782
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Vrei să fii sănătos, plătește! Nemerenco, despre plățile informale din medicină

23 aug. 2019,, 10:21   Societate
2817 2

Deși cetățenii Republicii Moldova beneficiază de polițe de asigurare, 70 la sută din plățile pentru sănătate la noi în țară sînt din buzunar, achitate de oameni atît oficial cît și neoficial.

Cel puțin astfel arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Despre aceasta a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, într-o discuție cu directorul CNA, Ruslan Flocea.

„Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență. Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite.”, a declarant ministrul Ala Nemerenco în cadrul dialogului.

Totodată, în cadrul întîlnirii, s-a vorbit despre dosarul penal investigat de către ofițerii CNA privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei (biosimilarul Strim). În urma discuțiilor s-a convenit că ambele autorități vor lua măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor acestui caz și depistării schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționarii din sistemul medical.

În același context, Ruslan Flocea a menționat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor este unul din principalele obiective, pe care și le poate asuma CNA în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) , dat fiind faptul că populația îşi exprimă tot mai des nemulțumirea față de acest fenomen ilegal.


La finalul întrevederii, ministra sănătății și directorul CNA au convenit să-şi fortifice capacitățile instituționale, în vederea pregătirii unor formatori din cadrul celor două instituții, precum și îmbunătățirea conlucrării la capitolul monitorizării corectitudinii elaborării caietelor de sarcini și procedurilor de achiziție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?