Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum răspunde Agenția Medicamentului la întrebarea privind înregistrarea vaccinului Sputnik V în Moldova

26 feb. 2021,, 13:11   Societate
5289 6

R. Moldova este ultima țara din spațiul european care înca nu a primit vaccinul anti-Covid, asta în timp ce numărul de infectați crește de la o zi la alta.

Autoritățile urmau să primească primele doze de vaccin pe platforma COVAX încă la sfîrșitul lunii ianuarie, iar imunizarea populației urma să înceapă în luna februarie, lucru care nu s-a întîmplat. Miniserul Sănătății nu a fost pregătit pentru gestionarea acestui proces, a declarat recent președintele Maia Sandu, în încercarea de a explica de ce este tărăgănat procesul. Tergiversată este legată și de lipsa unui acord cu producătorii de vaccinuri, a spus ea.

Într-un răspuns expediat portalului Noi.md, Agenția Medicamentului precizează că în prezent AMDM este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sînt incluse în programul COVAX. Și mai puțină informție se cunoaște despre înregistrarea vaccinului rusesc Sputnik V. Întrebată la ce etapă se află înregistrarea Sputnik V, Agenția a evitat să ofere termene concrete, precizînd că există solicitări în acest sens și că AMSM „va asigura evaluarea dosarelor într-un regim prioritar”.

„În baza acordului de colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), AMDM are acces la toata informația privind eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor incluse în Lista de utilizare de urgență (EUL - The emergency use listing), aprobată de OMS pentru vaccinurile anti-COVID-19. AMDM este în proces de autorizare a vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de către Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sînt incluse în programul COVAX.

Suplimentar, la AMDM sînt depuse 2 dosare de către agenții economici, cu denumirile comerciale propuse: R-COVI soluție injectabilă și Gam-COVID-Vac Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V) soluție injectabilă. Indiferent de tipul solicitării pentru autorizarea vaccinurilor anti-COVID-19, AMDM va asigura evaluarea dosarelor într-un regim prioritar”, se arată în nota informativă a AMDM.


Totodată, i-am întrebat pe reprezentanții AMDM cum e posibil ca în timp ce autoritățile moldovenești așteaptă ca vaccinul rusesc să fie autorizat la nivel european, o țară membră UE, precum e Ungaria, deja procură acest vaccin, spre a fi administrat populației. Drept răspuns, Agenția a precizat că această întrebare "ține de politica internă a Ungariei".

Totuși, redacția Noi.md se întreabă dacă în conditiile actuale, autorizarea, inclusiv a vaccinului Sputnik V, nu ține oare de politica internă a statului, sănătatea și interesele cetățenilor, care au dreptul să aleagă vaccinul? Ne întrebăm dacă există oare suficientă voință pentru a nu politiza acest subiect și a pune în prim-plan sănătatea oamenilor? Aceste întrebări au fost adresate și AMDM.

Potrivit ultimelor informații, un lot de 20 de mii de doze de vaccin, suficiente pentru 10 mii de oameni din prima linie, ar urma să ajungă în R.Moldova în decurs de 10 zile.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

Anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?