X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce cetățenii Moldovei îs lipsiți de dreptul de a alege vaccinul contra coronavirusului?

25 feb. 2021,, 18:18   Analitică
12340 14

În Moldova, prima etapă de vaccinare contra COVID-19 trebuia să înceapă la finele lunii ianuarie, însă vaccinul încă nu a ajuns în țară.

Autoritățile așteaptă ca preparatul să fie livrat în cel mai scurt timp, însă o bună parte din cetățeni nu intenționează să se vaccineze. Iar cei care intenționează, nu pricep de ce-s limitați în dreptul de a alege vaccinul în care au încredere? Mulți ar dori să se vaccineze cu preparatul rusesc «Спутник V», mai ales că Rusia s-a arătat dispusă să sprijine țara noastră cu sute de mii de doze de vaccin contra coronavirusului.

Cel mai probabil, procesul ar fi pornit deja, însă cei de la Ministerul sănătății fac trimitere la restricțiile impuse de OMS și alte structuri internaționale. Experții și cetățenii simpli se întreabă de ce chiar și unii membri UE pot încheia contracte de livrare a vaccinului rusesc fără permisiunea UE, iar Moldova, care nici măcar nu candidează să adere la UE, este limitată în adoptarea deciziilor de sine stătătoare și trebuie să obțină aprobarea cuiva, mai ales că startul campaniei de vaccinare se tot amînă ?

Specialiștii menționează că cetățenii Moldovei trebuie să aibă acces și la informații exhaustive privind preparatul concret și posibilele consecințe ale injectării lui, dar și la diverse vaccinuri, pentru a face o alegere de sine stătătoare și conștientizată. Mai mult, în condiții de pandemie autoritățile au obligația să implice toate resursele posibile, să formeze portofoliul vaccinurilor și preparatelor pentru a asigura o protecție de nădejde întregii populații.

Vaccinarea va începe «în cel mai scurt timp»


În lume, cu coronavirus s-au infectat 111 milioane de oameni, s-au vindecat 86 milioane, au murit cca 2,5 milioane de oameni. Cel mai mare număr de infectați, dar și de victime este înregistrat în SUA, India și Brazilia. La moment, în lume numărul celor imunizați contra coronavirusului este de sute de milioane. Conform datelor de la începutul săptămînii în curs, doza de vaccin și-au luat-o cca 2,6% din populația planetei. 65% dintre cei imunizați locuiesc în SUA, China, Marea Britanie și India.

Autoritățile moldovenești speră, că prin programul COVAX Moldova va obține gratuit preparate suficiente pentru vaccinarea a 20 % din populație. În plus, alte 30% doze de vaccin trebuie să ne fie oferite la prețuri preferențiale. OMS a lansat această inițiativă globală în aprilie,2020, împreună cu Comisia europeană și autoritățile franceze. COVAX are menirea să asigure o aprovizionare echilibrată și echitabilă a țărilor cu vaccinuri. Moldova a expediat cererea sa în decembrie, iar în ianuarie Ministerul sănătății a primit confirmarea livrărilor de vaccin de pe platforma COVAX. Este vorba despre 24 570 doze de vaccin Pfizer/ BioNTech și 264 000 doze Oxford/ AstraZeneca.

În plus, din datele Ministerului sănătății, țara noastră așteaptă cele 200 mii doze de vaccin, promise de președintele român Klaus Iohannis în timpul vizitei la Chișinău. Nici în România data concretă încă nu este anunțată, dar se menționează că este vorba despre o livrare în cel mai scurt timp. Bogdan Aurescu, șeful MAE al României, a spus că au loc «negocieri intense» cu producătorii pentru a obține permisiunea respectivă.

Anterior autoritățile au declarat că primele loturi de vaccin pot ajunge în țară la finele lunii ianuarie, apoi termenul a fost transferat pentru începutul lui februarie, apoi – pentru mijlocul lunii. Acum a fost stabilit un nou termen: consilierul prezidențial în probleme de sănătate Ala Nemerenco a anunțat că vaccinul contra COVID va ajunge în Moldova la începutul lunii martie. Campania de vaccinare contra COVID-19 va începe imediat cum numai preparatele vor ajunge în țară.

În februarie, UE și Biroul european regional OMS au anunțat că vor acționa în comun în privința sprijinirii și livrării vaccinurilor contra COVID-19, precum și la organizarea procesului de vaccinare în Moldova. Proiectul cuprinde toate fazele – de la livrarea vaccinului la injectarea lui. El se va realiza timp de trei ani în cadrul inițiativei finanțate de UE în valoare de 40 milioane de euro pentru sprijinirea a șase țări din regiunea europeană în pregătirea, repartizarea și monitorizarea procesului de lansare a vaccinurilor contra COVID-19 în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Fondurile vor fi folosite cu accent pe planificarea, achiziționarea echipamentelor medicinale și de protecție, instruirea personalului medical și campaniile informaționale.

Mai groaznic ca coronavirusul

Potrivit specialiștilor de la Ministerul sănătății, vaccinarea contra COVID-19 va fi gratuită. Campania de imunizare va începe imediat cum numai dozele de vaccin vor ajunge în țară. Cetățenii RM se vor vaccina de COVID-19 în trei etape, conform planului național. Ministerul a concretizat, că la prima etapă vor fi vaccinate cca 10% din populație. Grupurile-țintă vor fi lucrătorii medicali, personalul și rezidenții centrelor de plasament temporar.

«În România, după vaccinare cazurile de infectare printre personalul medical s-au redus cu peste 87,7%. Dacă anterior săptămînal existau cca 500 cazuri noi de infectare a lucrătorilor medicali, acum numărul lor s-a redus la mai puțin de 50», - argumentează Ala Nemerenco. În total, conform datelor de la începutul săptămînii curente, au fost vaccinați peste 800 000 de români. Zilnic se injectează cca 28 000 doze de vaccin contra COVID – indicele reflectă injectarea ambelor doze.

Consiliera prezidențială nu spune însă, că în țara vecină zilnic se înregistrează cca 200 de reacții adverse. Conform datelor din 22 februarie, de la începutul campaniei de imunizare în România au fost fixate 4 184 reacții adverse la vaccinul Pfizer, Moderna și AstraZeneca. 649 dintre acestea – reacții locale, 3535 – comune. În acest context, nu e de mirare, că în Moldova mulți medici refuză să se vaccineze pe motiv că nu au încredere în vaccin.

Conform planului, la cea de-a doua etapă vor fi vaccinate cca 20% din populație: oamenii trecuți de 60 de ani și cei cu boli însoțitoare, angajații organelor de drept, personalul penitenciarelor, lucrătorii sociali și pedagogii.

La etapa a treia vor fi imunizate cca 70% din populație. De altfel, încă nu se știe cînd anume va fi atins acest scop. Mulți locuitori ai țării, inclusiv oamenii în etate, nu-s gata să se vaccineze, se tem de efectele colaterale și de impactul negativ asupra sănătății. Ei mizează pe propria imunitate și menționează că vaccinul este nou și nu este studiat suficient. Medicii susțin că unii oameni se tem de vaccin nu mai puțin ca de coronavirusul în sine, și bine ar fi ca măcar jumătate din populația localităților mici să accepte vaccinarea.

Sondajele arată că majoritatea cetățenilor este nemulțumită de nivelul ocrotirii sănătății în Moldova. Printre cauze de cele mai multe ori este menționată scumpirea medicamentelor, dar și contribuțiile pentru prestarea serviciilor gratuite oficial. Pe de altă parte, covidul în sine a devenit deja ceva obișnuit și nu mai trezește spaima de altă dată. În plus, mulți cred că e prematur să vorbim despre eficiența vaccinului, iar viteza cu care acesta a fost elaborat poate dăuna calității lui.

«Naționalismul vaccinului»

În organizațiile internaționale a fost de multe pori abordată tema repartizării neuniforme a vaccinului împotriva coronavirusului, în rezultatul căreia o parte dintre țări trebuie să aștepte o perioadă îndelungată imunizarea populației. Spre exemplu, Antonio Guterres, secretarul general ONU, a declarat că vaccinul trebuie privit ca un bine obștesc global. El a chemat statele să finanțeze inițiativa COVAX, scopul căreia este asigurarea celor mai sărace țări cu acest vaccin.

OMS previne despre pierderi de trilioane din cauza «naționalismului vaccinului», vorbind despre situația cu repartizarea inechitabilă a vaccinurilor în țările sărace. Această politică ar putea costa economia mondială sume de cca $9,2 trilioane, a declarat șeful OMS Tedros Geybreyesus în cadrul recentului briefing, cu trimitere la rezultatele analizei Fundației de cercetare a Camerei internaționale de comerț. «Naționalismul în raport cu vaccinurile poate servi unor scopuri politice imediate. Dar în interesele economice de durată medie și lungă ale fiecărei țări este sprijinirea echității la repartizarea vaccinurilor », - a menționat demnitarul.

Din spusele sale, în timp ce problema se tot discută, «țările bogate aplică vaccinurile, iar cele mai puțin dezvoltate stau și așteaptă», în rezultat cu fiecare zi crește decalajul dintre cei bogați și cei săraci. Anterior, șeful OMS anunța că omenirea s-a pomenit la un pas de «un eșec moral catastrofal», pentru că țările cu venituri mai mici nu primesc vaccinul. Potrivit lui, în 49 de țări cu venituri mai mari au fost injectate 39 mln de doze de vaccin contra coronavirusului, și doar 25 de doze au ajuns în țara cu cel mai mic nivel de venit.

Conform datelor OMS, vaccinarea poate fi eficientă doar dacă este efectuată pretutindeni: în caz contrar vor apărea tulpini noi de coronavirus, iar vaccinurile aplicate pot deveni inutile. De aceea, cred cei din OMS, lipsa preparatelor în țările în curs de dezvoltare va crea probleme și statelor bogate.

Pe acest fondal, menționează mai mulți experți și politicieni, în Moldova planurile de imunizare a populației mai rămîn doar pe hîrtie. În ciuda faptului că populația împărtășește un anumit pesimism în raport cu vaccinul, multă lume îl privește ca pe un bine, și de ceva timp este în așteptarea imunizării. Au fost estimate termenele posibile de sosire a primului lot de vaccin conform procedurii COVAX, dar nu s-a concretizat, că pentru a obține vaccinul trebuie să fie finalizate negocierile, semnate acordurile și demonstrat faptul că țara a creat condițiile necesare recepționării lui.

De la Ungaria la Japonia

Experții amintesc că vaccinul poate fi achiziționat de la producători, însă în Moldova această variantă mai că nu se discută. Nu demult speranțele țineau de obținerea vaccinului rusesc «Спутник V», dar este evident că factorul politic împiedică negocierile. Utilizatorii internetului scriu pe rețelele sociale, că în structurile puterii mulți dintre cei orientați spre noua putere «proeuropeană» nu vor să audă despre vaccinul rusesc din simplul motiv că el este «rusesc». În plus, oamenilor li se creează impresia că unii politicieni conștient discreditează vaccinurile de producere rusească.

Asta în timp ce virusologii europeni vorbesc despre șansele mari ale vaccinului «Спутник V», care deocamdată nu face parte din strategia europeană de vaccinare, să nimerească în portofoliul UE. După ce The Lancet – una dintre cele mai influente reviste din lume – a publicat informații despre eficiența preparatului rusesc, multe țări din UE și-au exprimat speranța că Agenția europeană a medicamentului (EMA) îl va aproba. Deocamdată «Спутник V» a fost inclus în lista celor care au trecut consultarea științifică a agenției. Virusologii europeni se arată încrezători în prognozele favorabile pentru vaccinul rusesc. Conform unor pronosticuri, «Спутник V» poate fi aprobat spre aplicare în UE deja în martie.

În același timp, unii reprezentanți ai țărilor UE înclină să creadă, că ar fi posibil să nu mai aștepte acest moment și să aprobe vaccinul de sine stătător, cum a făcut-o deja Ungaria. Contractul a și fost semnat, livrarea preparatului se face în trei etape. Mass-media cehă, spre exemplu, anunță că experții de la ministerul ceh al sănătății lucrează la căutarea unei variante, care permite folosirea în țară a vaccinului rusesc fără certificarea ЕМА. Printre alte țări UE, care discută despre utilizarea «Спутник V», e și Italia, și Spania. Și cancelarul german Angela Merkel vorbește despre înregistrarea vaccinului rusesc. Se cunoaște că au început negocierile cu Serbia (țară care este candidat oficial la UE) privind producerea vaccinului «Спутник V» în comun cu Rusia . Serbia deja primește acest vaccin. Și Muntenegru a început vaccinarea cu Спутник V.

Nu numai în Rusia, dar și în UE mulți specialiști-virusologi recunosc, că la moment acest vaccin este cel mai eficient remediu împotriva infecției cu coronavirus. El nu conține coronavirusul în sine, și după vaccinare pacientul nu așteaptă o infectare cu boala și nu capătă o alergie pronunțată, ca în cazul cu Pfizer, spre exemplu. În prezent «Спутник V» este folosit pentru imunizarea masivă a populației nu doar în Rusia, ci și în Kazahstan, India, Brazilia, Mexic, Argentina, Venezuela, Egipt, Nepal și alte state. În afară de multe țări din UE, au manifestat interes pentru utilizarea acestui vaccin China, Arabia Saudită, Belarus, Algeria, Turcia, Japonia, Indonezia ș.a.

Grijă pentru sănătate sau ambiții politice?

În noiembrie, 2020 premierul de atunci Ion Chicu a solicitat Rusiei și țărilor UE asistență în obținerea vaccinului împotriva coronavirusului. Și ex-președintele Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că în Moldova vor veni cîteva sute de mii de doze ale vaccinului «Спутник V», în baza înțelegerii precedente cu Dmitrii Kozak, șef-adjunct al Administrației președintelui Rusiei, reprezentant oficial al șefului statului rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova. Parțial, acestea vor fi transmise Transnistriei. Din spusele lui Dodon, anul trecut autoritățile moldovene au început perfectarea actelor necesare pentru a primi acest preparat , care a trecut toate verificările necesare și formează o imunitate stabilă.

Dar actualul premier interimar Aureliu Ciocoi a declarat, că Moldova va permite importul numai a acelor vaccinuri, care au permisiunea OMS și a Agenției europene a medicamentului. În Moldova se susține, că vaccinul rusesc deocamdată nu poate fi utilizat, deoarece nu a trecut toate etapele testării clinice și nu a fost certificat de OMS, EMA și alte structuri internaționale. Conform datelor Agenției naționale pentru sănătate publică, fiecare vaccin inclus în programul național de imunizare trebuie să fie aprobat în prealabil de OMS. Oficialii locali susțin, că așa prevede memorandumul semnat de UNICEF și guvernul RM. Decizia finală va fi luată de Agenția medicamentului, care zilele trecute a recepționat actele pentru înregistrarea vaccinului «Спутник V». Cu regret, nu am reușit să găsim textul memorandumului la care fac trimitere oficialii.

«Agenția medicamentului și a echipamentelor medicale a recepționat de la agenții economici două pachete de acte cu denumirile comerciale propuse: soluție injectabilă R-COVI și vector combinat de vaccin Gam-COVID-Vac pentru prevenirea infectării cu coronavirus, indus SARS-CoV-2 (Sputnik V) în formă de soluție injectabilă », - se spune în avizul publicat pe site-ul departamentului la 16 februarie. Agenția concretizează, că va putea înregistra vaccinurile după ce se va convinge că «eficiența, inofensivitatea și calitatea vaccinurilor corespunde întru totul celor propuse spre utilizare la nivel mondial ».

Procesul de înregistrare a vaccinului rusesc la EMA deja a demarat, dar nu se știe cît va dura. În același timp, experții menționează că Occidentul a impus Moldovei restricții privind utilizarea numai a anumitor vaccinuri, și că ele nu au un temei juridic serios. O recunosc și reprezentanții organizațiilor internaționale, și oficialii europeni, nu și autoritățile moldovenești. Spre exemplu, dreptul Moldovei de a lua decizii de sine stătătoare a fost confirmat într-un interviu recent pentru portalul Newsmaker și de Igor Pocanevici, șeful oficiului OMS în Moldova.

«Vorbiți despre importanță și despre viteză. Ex-președintele Igor Dodon a promis că același «Спутник V» va fi adus în Moldova. Dar asta s-ar putea face înainte ca el să fie aprobat definitiv de OMS, spre exemplu. În acest caz, se merită oare ca țara să primească un astfel de ajutor? », - a întrebat jurnalistul. «Este decizia suverană a fiecărei țări. Din partea noastră, noi propunem un vaccin care a trecut toate etapele cercetării și și-a demonstrat eficiența », - a menționat Pocanevici.

În opinia experților, fiind un stat independent și suveran, Republica Moldova poate și trebuie să decidă de sine stătător ce vaccin să achiziționeze. Mai mult, în condițiile pandemiei autoritățile au obligația să mobilizeze toate resursele posibile, să formeze portofoliul vaccinurilor și preparatelor pentru a oferi întregii populații o protecție sigură și libertatea de a alege vaccinul. În caz contrar se creează impresia, că preferințele personale ale oficialilor din medicină, ambițiile politice și interesele electorale prevalează în raport cu preocuparea pentru sănătatea cetățenilor .

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?