X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Peste 830 de copii din R. Moldova au fugit de-acasă pe parcursul anului 2020

22 mar. 2021,, 10:37   Societate
2128 1

Pe parcursul anului 2020, un număr de 835 de copii au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care 629 de copii au plecat din propria familie, iar 206 - din instituțiile unde au fost plasați. Șase dintre aceștia nu au mai fost găsiți, iar trei erau decedați la momentul depistării lor.

Potrivit Poliției, cel mai des fug de acasă fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vîrstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural.

Totodată, 379 de copii au plecat de la domiciliu sau din serviciul de plasament pentru prima dată, 466 au plecat repetat, iar 77 - în grup.

Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, 562 de copii au fost găsiți în decurs de 24 de ore, 207 copii - timp de două zile, iar trei copii au fost găsiți decedați. Poliția mai anunță că, din numărul total de copii care au abandonat domiciliul pe parcursul anului 2020, șase nu au mai fost găsiți.

Oamenii legii au întocmit 678 de fișe de sesizare la adresa organelor abilitate în protecția copilulu și au pornit 13 cauze penale în privința părinților care și-au exercitat necorespunzător obligațiunile părintești.


Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămîn a fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a cîştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a cîştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.
În cazul unei dispariţii, primele ore de după eveniment sînt esenţiale pentru găsirea copiilor. Specialiștii afirmă că dispariţia unui copil în condiţii alarmante impune acţiuni rapide, profesioniste şi eficiente ale poliţiei, în cadrul unui parteneriat cît mai larg cu societatea civilă şi cu toţi factorii disponibili să contribuie la prevenirea producerii unor drame. Locul copilului nu este în stradă, ci la școală, la o activitate recreativă, acasă cu familia sau la joacă cu prietenii de vîrsta lui, iar sesizarea tardivă despre dispariția copilului creează dificultăți la stabilirea rapidă a locului aflării copilului, fapt ce crește riscul de victimizare al acestuia.

Poliția îndeamnă cetățenii care identifică în stradă copii neglijați, care practică cerșitul sau cunoașteți cazuri de neglijare ori violență a copiilor în familie să apeleze la 112 sau să sesizeze autoritatea tutelară locală - primarul, asistentul social. De asemenea, puteți telefona la Serviciul Telefonul copilului 116 111, serviciile care pot interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?