Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Popa comentează decizia Curții de Apel în cazul lui Filat

14 dec. 2016,, 11:44   Politică
2528 3

Igor Popa comentează decizia Curții de Apel în cazul lui Vlad Filat
Foto: basarabia.md

Avocatul fostului premier, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, Igor Popa a comentat decizia motivată emisă de magistraţii de la Curtea de Apel la data de 11 noiembrie în dosarul lui Vlad Filat.


Potrivit lui,decizia ar fi una ilegală, absolut incompetent scrisă, nemotivată, pune la bază probe neconcludente şi nepertinente, relatează NOI.md

Popa susține că Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău operează cu probe neutile care nu corespund adevărului, oferă interpretări extensive defavorabile și deviază de la textul legii penale, aplică acte normative care nu sînt în vigoare la momentul luării deciziei, pune în evidență probe neutile, dar și nu s-a expus asupra tuturor aspectelor invocate de către avocaţi.

“Magistrații de la Apel consideră că Judecătoria Buiucani nu a respectat anumite prevederi ale legii, dispunînd abuziv confiscarea bunurilor lui Vlad Filat în proporție de circa 320 milioane lei. Curtea de Apel a anulat parțial sentința Judecătoriei Buiucani. Chiar și în acest caz, avînd posibilitatea de a exclude anumite erori admise de către instanța de fond, instanța de apel a admis și mai multe abateri. În opinia noastră, există o legătură logică între termenul examinării cauzei în instanțe și calitatea actului de justiție. Graba magistraților în soluționarea acestei cauze penale (doar 11 ședințe în apel) a dus la admiterea unui ansamblu de erori și devieri de la cadrul normativ”, menționează sursa citată.

Avocatul lui Filat mai susține că instanța de apel operează cu neadevăruri, falsuri, pe care le-a inclus în decizie.

“În conținutul deciziei motivate se indică că martorul Frunze a făcut declarații în ședința instanței de apel. În realitate, acest martor nu a fost citat și nu a făcut careva declarații în apel. Referitor la alţi martori, în particular la Ilan Şor şi V. Bărbăneagră, deşi nu au fost reaudiaţi de către instanţa de apel, magistraţii au făcut trimitere la declaraţiile acestora. De fapt, judecătorii trebuiau să verifice declaraţiile prin reaudierea dlor”, spune Popa.

La Curtea Supremă de Justiție - avocații vor solicita achitarea deplină a lui Vlad Filat și eliberarea acestuia. În cazul în care nu se va face dreptate și prin decizia instanței supreme, din numele lui Vlad Filat, avocații se vom adresa la CEDO. Plîngerea la CEDO va fi depusă în termenul prevăzut de lege - 6 luni de la pronunțarea Deciziei de către Curtea Supremă de Justiție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?