X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Expert german: Lupta cu corupţia este prima sarcină a moldovenilor

14 dec. 2016,, 08:45   Societate
2408 1
Борьба с коррупцией должна быть главной в повестке дня
Foto: ipre.md

Lupta cu corupţia trebuie să fie prima sarcină pe agenda de lucru a societăţii civile din orice ţară democratică, şi mai ales în Moldova, consideră profesorul Institutului de Politici Europene din Berlin, Mathias Jopp.


El și-a exprimat opinia marţi, la conferinţa "priorităţi strategice ale societăţii civile în domeniul anticorupţie", organizată la Chişinău cu suportul MAE al Germaniei şi al Institutului de Politici Europene din Berlin.

Mathias Jopp şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu corupţia din Moldova, subliniind că "dorinţa de schimbare trebuie să se vadă atît în proiectele de lege, cît şi la fiecare cetăţean".

În cadrul conferinţei, experţii au evidenţiat şase priorităţi în lupta cu corupţia, printre acestea fiind pregătirea profesionistă a procurorilor, dar şi amendarea Legii cu privire la partidele politice cu scopul de a asigura transparenţa în finanţarea lor.

"Corupţia este deja o cultură întreagă în Moldova. Ea poate fi combătută doar în cooperare cu fiecare membru al societăţii. Centrul Naţional Anticorupţie monitorizează mesajele societăţii civile referitoare la fapte de corupţie. Noi organizăm programe speciale cu copiii, îi învăţăm să trăiască în mod cinstit", a spus vicedirectorul CNA, Cristina Ţărnă.

Reprezentantul Alianţei Anticorupţie, Tatiana Busuncean, consideră că "motivul principal al corupţiei atît de răspîndite în Republica Moldova este lipsa de unitate în societate".

"Omul se simte neputincios în faţa sistemului, de aceea activitatea societăţii civile, a diferitor organizaţii nonguvernamentale trebuie făcută cît mai eficientă", a spus ea.

Consilierul UE de rang înalt în domeniul combaterii corupţiei, fostul şef al Biroului Central Anticorupţie din Polonia, Pavel Voitunik, a menţionat că în Europa acum este foarte popular conceptul working together (lucrând împreună - "I.").

"Sînt convins că, dacă în ţara voastră poporul şi guvernarea ar lucra de comun acord, atunci aţi avea un viitor minunat", a evidenţiat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?