Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova şi Turcia vor semna Declaraţia privind parteneriatul strategic

7 noi. 2016,, 09:45   Economie
3523 3
Молдова и Турция подпишут Декларацию о стратегическом партнерстве
Foto: gov.md

Republica Moldova este interesată în semnarea Declaraţiei privind stabilirea unui parteneriat strategic cu Turcia pentru trecerea relațiilor bilaterale la o nouă etapă, precum şi dinamizarea comerţului reciproc şi afluxul investiţiilor turce.


Acest lucru l-a declarat prim-ministrul Pavel Filip în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Turciei Yıldırım Tuğrul Türkeş, care a avut loc la Comrat, cu prilejul participării oficialilor la cea de-a doua ediție a Forumului internațional de investiții „Invest Găgăuzia”, comunică NOI.md.

Principalele subiecte ale dezbaterilor din cadrul întrevederii au fost colaborarea bilaterală şi posibilităţile aprofundării dialogului moldo-turc.

Pavel Filip a calificat relaţiile dintre ambele ţări drept foarte bune, reiterînd interesul Moldovei pentru extinderea cooperării moldo-turce în diverse domenii. În acest sens, el a subliniat importanța intrării în vigoare a Acordului de liber schimb între cele două țări, începînd cu 1 noiembrie curent. Documentul are drept scop promovarea comerțului reciproc şi extinderea schimburilor comerciale.

Premierul a reiterat invitația pentru omologul său turc de a vizita Moldova și a accentuat oportunitatea convocării în timpul apropiat a ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică.

La rîndul său, viceprim-ministrul turc a felicitat Guvernul Moldovei pentru buna desfășurare a primului tur al alegerilor prezidențiale și le-a dorit succes autorităților și în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.

Yıldırım Tuğrul Türkeş a exprimat disponibilitatea țării sale de a continua acordarea sprijinului necesar în vederea intensificării relaţiilor bilaterale cu Moldova şi iniţierea unor proiecte noi, inclusiv proiecte de asistență în UTA Găgăuzia.

El a menţionat, totodată, că Turcia se află printre principalii parteneri comerciali ai Moldovei, în 2015 volumul schimburilor comerciale a depășit 211 mil. dolari, iar autoritățile întreprind măsurile necesare pentru a spori schimburile comerciale și mai mult.

Pavel Filip a mulțumit părții turce pentru sprijinul acordat țării noastre și a exprimat toată deschiderea Guvernului pentru aprofundarea dialogului moldo-turc și atragerea investițiilor turcești în economia Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?