Magistrații au susținut cererea de apel a avocaților lui Filat

Magistrații au susținut cererea de apel a avocaților lui Filat
Апелляция адвокатов Филата удовлетворена судьями
Foto: rferl.org

Magistrații Curții de Apel Chișinău au susținut cererea de apel privind sentința lui Vlad Filat.


Decizia a fost luată în pofida insistenței procurorilor de a înăspri sentința în privința fostului prim-ministru. Informația a fost comunicată astăzi, 19 octombrie, de avocatul Igor Popa, după ședința Curții de Apel, notează NOI.md.

În cadrul ședinței de astăzi avocații lui Filat au atenționat magistrații asupra încălcării flagrante a procedurii de judecată, iar în consecință sentința a fost prea aspră. Magistrații au ținut cont de argumentele apărării și au satisfăcut recursul. Potrivit lui Igor Popa, procurorii au insistat pînă în ultimul moment asupra înăspririi sentinței. „Procurorii în niciun fel nu explică cererea înaintată de ei, care contravine legislației”, a spus avocatul.

Igor Popa a precizat că examinarea în fond a dosarului Filat a fost programată pentru sîmbătă, 22 octombrie. În calitate de martor în instanța de judecată urmează să se prezinte Ilan Șor. Asupra invitării lui în instanță anterior a insistat apărarea ex-premierului. După ședința trecută Igor Popa a anunțat că apărarea intenționează să invite cîțiva martori din Rusia, care sînt dispuși să depună depoziții în apărarea fostului premier. Avocatul nu a oferit nume, precizînd că este vorba de persoane despre care Ilan Șor a spus că acestea păstrau mijloace care ulterior au nimerit la Filat.

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat în iunie la nouă ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Lui i-au fost înaintate acuzaţii după depoziţiile primarului de Orhei, omului de afaceri Ilan Şor.

Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015, după ce a fost audiat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). El a fost escortat acolo după alocuţiunea procurorului general Corneliu Gurin în Parlament cu acuzaţii demascatoare la adresa lui Filat.

Avocaţii lui Filat au înaintat recurs la această decizie. Partea acuzării, la rîndul său, insistă asupra unei pedepse mai aspre pentru fostul prim-ministru. Astfel, procurorul Adriana Bețișor anterior a declarat că se va insista că Filat să fie condamnat la 19 ani de închisoare.
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load