X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Candidatul unic: Maia Sandu fără variante?

5 oct. 2016,, 10:05   Politică
23541 18
Единый кандидат: Майя Санду без вариантов?
Foto: publika.md

Xenia Florea

„Peste 3-4 zile totul va fi clar!”, așa a comentat pentru NOI.md unul dintre participanții la procesul de negocieri situația privind înaintarea candidatului unic la președinție din partea opoziției de dreapta.


Judecînd după atacurile informaționale din ultimele zile, situația s-ar putea clarifica destul de repede. Însă dacă ținem cont de faptul că în spatele candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, stau parteneri occidentali, singura variantă pozitivă a sfîrșitului procesului de negocieri este varianta „Candidatul unic – Maia Sandu”. E puțin probabil ca Washingtonul sau Bruxelles-ul să admită ca candidatul unic să devină necontrolabilul președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Căutarea pisicii negre într-o cameră întunecoasă

Negocierile privind înaintarea unui candidat unic împotriva sistemului la funcția de președinte au loc deja de jumătate de an. Inițial, au fost o serie de consultări separate și neoficiale ”în format extins”, adică cu participarea opoziției atît de dreapta, cît și de stînga.

Precum a declarat în luna mai liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, candidatul unic al dreptei și stîngii deja în primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea acumula cel puțin 75-80% din voturi și să nu lase șanse pentru manipulări din partea autorităților.

Însă planurile privind candidatul unic al opoziției unite, care la începutul anului 2016 a fost la un pas de a ocupa Parlamentul, speriindu-i tare pe deputații majorității parlamentare și pe noii miniștri, așa și nu au fost realizate. Atunci a început a doua etapă a negocierilor, în care deja au participat doar partidele de dreapta – PAS al Maiei Sandu, Platforma DA, Partidul Popular European al lui Iurie Leancă și PLDM.

La această etapă, participanții la negocieri încă nu excludeau varianta înaintării așa-zisului candidat apartinic, care ar fi putut coaliza în jurul său nu doar electoratul proeuropean, dar și euroscepticii. Însă foarte curînd totul s-a redus la dilema – ori Maia Sandu, ori Andrei Năstase.

Pe 8 august, liderii politici ai PLDM, PAS și Platformei DA au semnat o declarație comună privind înaintarea candidatului unic pentru participarea la alegerile prezidențiale, însă pe atunci încă nu exista o poziție clară a negociatorilor în această privință.

În schimb, între timp, autoritățile și-au intensificat activitatea, lansînd un atac masiv asupra partidelor ce negociau un singur candidat: în presă au apărut investigații-demascări ale modului luxos de viață peste hotare a fraților Țopa, care stau în spatele Platformei DA, despre participarea deputatului PLDM Chiril Lucinschi la scoaterea banilor din Banca de Economii etc. Iar din procesul de negocieri a fost scos Partidul Popular European. După o serie de publicații „Leancă la fel trebuia tras la răspundere pentru miliardul furat”, liderul PPEM, Iurie Leancă, a declarat că negocierile privind candidatul unic nu au perspectivă și a semnat un acord de cooperare cu coaliția de guvernămînt.

Pe atunci, participanții la procesul de negocieri examinau două variante ale eventualelor acțiuni în perioada electorală – înaintarea unui candidat unic ”antisistem” imediat sau fiecare partid merge cu propriul candidat. Iar cu puțin timp înaintea alegerilor, Platforma DA, PAS și PLDM se așază din nou la masa de negocieri și evaluează șansele electorale ale candidaților săi, în baza sondajelor sociologice. După aceasta, candidații care au acumulat mai puține voturi se retrag.

Ce-i drept, reprezentanții Platformei DA au încercat să insiste asupra faptului că nu e corect să se bazeze doar pe datele sondajelor sociologice și propuneau să fie luate în calcul și alte criterii. De exemplu, resursele umane ale formațiunilor politice în teritoriu, resursele media și materiale, capacitatea de a ridica un val de proteste în turul doi în caz de necesitate – în acest plan Platforma DA avea un avantaj în fața PAS.

Se propunea și o altă variantă – alegerea aleatoare a 30-40 de sate din diferite raioane ale republicii și desfășurarea în ele a unor alegeri primare pentru stabilirea candidatului unic.

Dar PAS și PLDM au insistat asupra faptului că decizia finală va fi adoptată pornind de la rezultatele sondajelor sociologice. Și nu oricare, ci doar a două, desfășurate de structurile internaționale – Institutul Republican Internațional (IRI), al cărui director este senatorul american serios Jones McCain, precum și fundația germană „Konrad Adenauer”.

Rezultatele studiilor sociologice urmează a fi făcute publice zilele acestea. În regim deschis sau închis – nu se știe deocamdată. Însă, luînd în considerație faptul că acestea sînt structuri americane și germane, iar în spatele Maiei Sandu stau partenerii externei, rezultatele sondajelor sociologice IRI și fundației Adenauer, cel mai probabil, vor fi în favoarea ex-ministrului educației. Deși ultimul sondaj sociologic intern (desfășurat de compania Intellect Group) îl plasează pe Andrei Năstase cu 15,5% de voturi pe locul doi după liderul socialiștilor, Igor Dodon (38,26%), iar Maia Sandu (14,045) este doar a patra.

Dilema lui Năstase

Deși datele sondajelor Institutului Republican Internațional (IRI) și fundației Konrad Adenauer încă nu au fost prezentate, cu siguranță, acum are loc o campanie puternică în susținerea înaintării Maiei Sandu drept candidat unic la președinție din partea opoziție de dreapta.

Cu o săptămînă și jumătate în urmă, încălcînd acordul tacit privind ”moratoriul” și încingînd atmosfera printre negociatori, despre susținerea Maiei Sandu a anunțat PLDM. Reprezentanții Platformei DA au calificat această acțiune drept ”trădare” și ”lovitură în spate”.

Și Iurie Leancă, care a părăsit procesul de negocieri și a purces singur în campania electorală, o promovează activ pe fosta sa subordonată. Recent, ex-premierul a scris pe rețelele de socializare că, cu ajutorul ultimelor sondaje sociologice falsificate, Andrei Năstase vrea să o elimine pe Maia Sandu din cursa electorală. Platforma DA, la rîndul său, așteaptă ”falsificări” de la sondajul Fundației Konrad Adenauer. Precum a scris pe rețelele de socializare unul dintre liderii Platformei, Nicolae Josanu, fundația germană, de regulă, comandă sondajele privind situația politică din Moldova, de aceea „rezultatele studiului sociologic privind posibilitatea desemnării unui candidat unic la funcția de președinte din partea forțelor de dreapta ar putea fi dubioase”.

Totuși, cea mai mare lovitură Platforma DA a primit-o de la ”ai săi”. Precum s-a exprimat unul dintre politologi, la Jurnal TV – resursa media tradițională a Platformei DA, ce aparține companiei Jurnal de Chișinău Plus, al cărei beneficiar final este întreprinzătorul Victor Țopa, activează un „grup de fani activi ai Maiei Sandu”.

Așa că în prezent, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care este supus unei presiuni puternice, se află în fața dilemei: să iasă din cursa electorală în favoarea candidaturii Maiei Sandu sau, acuzîndu-și aliații de încălcarea înțelegerilor anterioare, să renunțe la ideea candidatului unic și să-și continue campania electorală. Ambele variante au un șir de dezavantaje pentru el.

Varianta nr. 1

Că zicem că Năstase se retrage în favoarea lui Sandu. Dar nu toți analiștii politici consideră că chiar și în acest caz ex-ministrul educației va reuși să treacă în turul doi. Dar să zicem că Maia Sandu ajunge acolo – împreună cu liderul socialiștilor, Igor Dodon. Desigur, în jurul ei se vor consolida așa-zisele forțe proeuropene și există o mare probabilitate că Sandu va deveni președinte.

De fapt, aceasta înseamnă sfîrșitul carierei politice a lui Andrei Năstase și proiectului politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, care cu propriile mîini au sporit ratingul Maiei Sandu și partidului ei, dar așa și nu și-au atins principalul scop electoral – „eliberarea țării din captivitatea oligarhică” .

Ar fi naiv să sperăm că președintele Maia Sandu, în spatele căreia stau partenerii externi, va începe imediat să „lupte cu puterea oligarhică”. Occidentul, deocamdată, este mulțumit: Chișinăul, în pofida alegerilor, a acceptat condițiile dure ale FMI, pe care chiar fostul premier ”reformator” Ion Sturza le-a numit draconice. Atîta timp cît autoritățile moldovene vor continua acest comportament și vor demonstra ascultare, președintele Maia Sandu nu va merge la confruntare cu conducerea reală a PDM și nu va destabiliza situația.

Așa că în cazul variantei nr. 1 (Năstase renunță la luptă în favoarea lui Sandu) pentru viitorul politic al președintelui Platformei DA este mai avantajos ca Maia Sandu să nu ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale. În acest caz, el chiar ar putea obține unele dividende politice: „Eu am cedat, m-am ținut de cuvînt, am ieșit din cursa electorală, iar Sandu nici nu a reușit să ajungă în turul doi”.

Varianta nr. 2

Andrei Năstase renunță la ideea candidatului unic și continua să participe în cursa electorală. În acest caz, în turul doi, împreună cu liderul socialiștilor, Igor Dodon, trece garantat ”candidatul puterii” Marian Lupu. Și chiar dacă în turul doi Năstase își va chema adepții să nu iasă la vot (Năstase, cu siguranță, nu-și va chema electoratul să-și dea voturile pentru Lupu, iar apelurile de a vota pentru Dodon nu vor fi înțelese), liderul Platformei DA va ajunge sub lovitură. Deoarece în cazul victoriei lui Marian Lupu, în țară va fi creat un regim al puterii unei persoane, iar persecutările asupra opoziției active se vor înteți. Precum afirmă președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, structurile de stat deja au primit indicații să obțină interzicerea unui șir de partide de opoziție, inclusiv Platformei DA. Iar victoria în alegeri a candidatului „pro-Kremlin”, Igor Dodon, pentru electoratul Platformei „Demnitate și Adevăr” este pur și simplu inacceptabilă. De aceea Andrei Năstase ar putea fi acuzat de faptul că, din cauza ambițiilor și supărărilor, el nu i-a oferit candidatului unic ”proeuropean” nicio șansă.

Așa că liderul Platformei DA acum stă în fața unei dileme complicate. Totuși, el ar putea fi ajutat să ia o hotărîre definitivă – or, tehnologiile și metodele de înlăturare a concurenților nedoriți deja au fost testate.

Recent, la un post de televiziune afiliat puterii, membrul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a declarat că candidatul la funcția de președinte din partea „Platformei DA”, Andrei Năstase, ar putea fi exclus din cursa electorală, deoarece „în publicitatea electorală se interzice utilizarea simbolicii de stat a țărilor, personajelor istorice, precum și ale persoanelor oficiale străine”, iar în presă a apărut poza lui Năstase cu fostul președinte al Poloniei, Leh Walensa.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?