X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Galbur s-a pronunţat pentru asocierea politică şi integrarea economică a Moldovei în UE

5 sep. 2016,, 12:30   Politică
2877 7
Галбур высказался за политическую ассоциацию и экономическую интеграцию Молдовы в Евросоюз
Foto: tribuna.md

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, s-a pronunţat pentru asocierea politică şi integrarea economică a Moldovei în Uniunea Europeană.


Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, acest fapt rezultă din discursul ministrului rostit la reuniunea neformală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE cu omologii acestora din ţările "Parteneriatului Estic".

Potrivit comunicatului, forumul este organizat de Preşedinţia slovacă a Consiliului UE în marja reuniunii "Gymnich". Agenda evenimentului a oferit oportunitatea realizării unui schimb de opinii privind cooperarea în cadrul "Parteneriatului Estic", fiind abordate perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale ale ţărilor partenere cu UE, dar şi evoluţiile din cadrul platformei multilaterale a Parteneriatului.

"În intervenţia sa, oficialul moldovean a pledat pentru avansarea relaţiilor moldo-comunitare, valorificînd astfel plenar asocierea politică cu UE şi asigurînd integrarea economică în spaţiul UE. În lista priorităţilor enunţate a figurat şi promovarea unor proiecte concrete în domeniul serviciilor şi comunicaţiilor, atît prin dezvoltarea infrastructurii necesare pentru facilitarea contactelor interumane, cît şi prin implementarea programelor de facilitare a investiţiilor", se arată în comunicat.

Participanţii la discuţii s-au referit şi la agenda preliminară a viitorului summit al Parteneriatului Estic care se va desfăşura în 2017, identificînd priorităţile şi rezultatele aşteptate ale acestuia.

În cadrul reuniunii Andrei Galbur a avut o întrevedere cu comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johanes Hahn.

"Subiectul principal al discuţiilor l-a constituit evoluţia procesului de reforme demarate de autorităţile Republicii Moldova şi impactul acestora asupra agendei europene a ţării. Oficialul UE a reiterat importanţa implementării Acordului de asociere, dar şi a angajamentelor aferente negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru a asigura stabilizarea economiei naţionale. Salutînd eforturile depuse de instituţiile moldoveneşti în prima jumătate a anului în vederea resetării agendei de reforme prin realizarea Foii de parcurs, interlocutorul a ţinut să reitereze importanţa asigurării continuităţii acţiunilor întreprinse. În particular, s-a menţionat interesul faţă de evoluţiile ulterioare în eforturile de combatere a corupţiei, reforma sectorului mass-media, dar şi a celui financiar-bancar", se arată în comunicatul MAEIE.

La rîndul său, Andrei Galbur a dat asigurări că "atît Guvernul, cît şi Parlamentul sînt ferm angajaţi în procesul de reformare, proiectele de acte normative considerate drept prioritare pentru domeniile enunţate regăsindu-se printre primele pe agenda de toamnă a executivului şi legislativului".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?